Аз мисля, че инфлацията не засяга само цените в магазините,

...
Аз мисля, че инфлацията не засяга само цените в магазините,
Коментари Харесай

Томислав Дончев посочи няколко основни проблема за България

" Аз мисля, че инфлацията не визира единствено цените в магазините, тя се отразява и на парламентарните болшинства. Ако предходната седмица броя е била 115, като нищо след няколко дни ще е 120 или 121. Ако по време на нашето ръководство Европейска комисия даже служебно беше понижила парите за България с 578 млн. лева, това щеше да докара до групова политическа нервност и всеки представител на по-малка или по-голяма опозиционна партия, щеше да изпадне в обективен яд и щеше да приканва не за оставка, а за това всички виновни лица и министри да изоставен България. Това разяснява на брифинг Томислав Дончев от ГЕРБ, предава кореспондент на Sofia24.bg .

" Някои щяха даже да се самонаредят от отвращение. Аз в този момент ще ви изненадам - редуцираните 578 млн. лева не е най-големият проблем, обвързван с Националния проект за възобновяване и резистентност. Има два други казуса: Първият проблем - в случай че гледате актуализацията на бюджета - там е планувано съвсем 1,5 милиарда лева разход за погашение на пенсии да бъде обезпечен от постъпление от Европейска комисия, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност. Тоест тези средства се употребяват заемообразно. Дали може да се случи? Може и да може. Това нещо, четейки регламента, няма по какъв начин да е задатък, може да е вероятно междинно заплащане. То може да пристигна, може и да не пристигна, само че да предположим, че пристигна. Дали Европейска комисия би разрешила целеви средства за осъществяването на плановете от Националния проект да бъдат употребявани за погашение на пенсии? Може да разреши, може и да не разреши.

По-интересното става 2023 година, когато държавното управление ще би трябвало да обезпечи средства за по-високия размер на пенсиите, само че ще би трябвало да извади от бюджета този 1,5 милиарда лева, с цел да стартира осъществяването на всички планове, тъй като тези пари са целеви. Ако това не се случи, Европейска комисия ще си ги желае назад. И тук идва вторият проблем. Той е обвързван с времето. Това значи, че плановете в България няма да стартират на време, тъй като парите им отиват за нещо друго. Крайният период за договаряне по Плана е 2023 година.

България би трябвало да подписа контракти единствено по Националния проект до края на 2023 година за 12 милиарда лева В същото време трябваше да запоне осъществяването на оперативните стратегии, само че то към момента не е почнало. И да ви припомя, че ние имаме великодушна финансова стратегия в бюджета на стойност над 8 милиарда лева Това допуска движение на договаряне на средства, което нещо в българската история не се е случвало в никакъв случай. Става дума евентуално за към 2 милиарда лева на месец. И аз доста мъчно мога да бъда уверен, че ще се случи нещо, тъй като все още не е е случило нищо. Ние нямаме нито един контракт. Даже за 1000 лв.. ", разяснява още Дончев.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР