Аз, макар да не съм българин, вече не искам да

...
Аз, макар да не съм българин, вече не искам да
Коментари Харесай

Д-р Паям Форгани: България има повече плюсове от Австралия!


" Аз, въпреки да не съм българин, към този момент не желая да излизам от България ", споделя доктор Форгани от Австралия. " Пък тези хора, които имат българска кръв, би трябвало да схванат, че не всеки път тревата е по-зелена от другата страна. "

Доктор Паям Форгани е ухилен и очевидно е на мястото си в центъра на София. Говори съвършен български и по нищо не проличава, че е родом от Австралия, а по генезис - от Иран.

Младият доктор е в България едвам от 8 години, а към този момент се усеща тук повече вкъщи си, в сравнение с където и да било другаде. " Много ми харесва в България. Има много повече плюсове, в сравнение с Австралия. Затова, даже откакто завърша специализацията си, желая тук да пребивавам и да работя ", споделя доктор Форгани, който сега е специализант по ортодонтия във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.
Редакцията предлага
" Дойдох неприятно надъхан "

Отраснал на хиляди километри от България - в австралийската столица Канбера, младият доктор, също като доста други австралийци, даже не допуска къде се намира България, преди да се реалокира да живее в нея. Причината за това решение е прозаична - Паям не съумява да се класира за образование по стоматология в Австралия, където одобряват едвам 70-80 души годишно в цялата страна. За младия мъж няма проект Б. " От дете съм мечтал да се грижа за хората. Винаги съм желал да изучавам стоматология, родителите ми също ме подкрепяха. "

Семейството стартира да търси решение на казуса, а то се оказва пред очите им - стоматоложката, която ги лекува в Канбера, е българка. Тя предлага образованието в България и бащата на Паям си купува билет за София. След като се убеждава, че тук му харесва, Паям също получава еднопосочен билет за България. Отношението му първоначално обаче надалеч не е толкоз положително, колкото е в този момент. " Дойдох неприятно надъхан. Хората в Австралия даже не знаят къде се намира България. Освен огромните европейски страни, за тях всички останали са им под равнището. Аз също пристигнах тук с това мислене ", споделя доктор Форгани.

" Такова отношение няма на Запад ”

Въпреки че образованието в Медицинския университет за задграничните студенти като Паям е на британски език, той споделя, че е бил решен да научи български още при започване на следването си. Още по-голяма мотивация за него е, че когато стартират практическите извършения в трети курс, му е необходим български език, с цел да поддържа връзка пълноценно с пациентите, с които работи. " Започнах през уикендите да пътувам из България - обикалях градове, села, природа. Много ми хареса, че в България можеш да видиш доста култури, друга кухня, разграничи хора - тя е остаряла страна на кръстопът и има доста многообразие. Самите хора са по-различни, европейският метод на живот е по-различен ”, споделя доктор Форгани.

Когато завършва следването си, Паям към този момент е сигурен, че желае да остане в България. Решава да направи първите си стъпки в специалността със стаж, който е още едно излизане от зоната му на комфорт. " Един мой помощник от университета ми предложи да работя с него в едно село - Храбърско. Тогава се убедих, че желая да остана тук. Хората, които идваха да се лекуват при мен, постоянно бяха доста небогати, само че постоянно признателни. Винаги бяха с усмивка и носеха от домашните си неща, с цел да ни почерпят. Това равнище на почитание и отношение го няма на Запад ”.

Доктор Форгани е решен да остане да практикува в България.

Животът в България е доста по-социален

Д-р Форгани с всяка минала година вижда от ден на ден прерогативи на България пред Австралия. Когато към този момент стартира да приказва български и да поддържа връзка с повече българи, Паям открива, че животът за младеж като него е много по-приятен в София, в сравнение с в Канбера. " Тук хората все намират метод да излязат. Там даже заможните хора не могат да си разрешат да вървят на ресторант два пъти седмично. А тук, в случай че искаш - можеш да излезеш и да изядеш един таратор. Много по-социален е животът в България ”, споделя усещанията си младият доктор.

Според доктор Форгани бюрокрацията и административните проблеми в България не се разграничават по нищо от тези в Австралия или където и да било другаде. Той даже намира някои преимущества в България. " Що се отнася до опазването на здравето - в случай че искаш да си запазиш час за експерт в Австралия, би трябвало да чакаш 7-8 месеца и това е обикновено. Тук това е доста по-достъпно и елементарно ”, споделя Паям. Според него хората в България просто са настроени да мислят отрицателно за страната си, а би трябвало вместо това да се опитат да се концентрират върху позитивните неща тук.

Тревата не всеки път е по-зелена от другата страна

" Българите са чували от сътрудници и другари какво е на Запад, само че не знаят в действителност. И все намират недостатъци на България. Това не е неприятно, само че би трябвало да бъде градивно - в случай че никой не остане тук, с цел да бъде деен в решаването на тези проблеми, някой непознат ли ще пристигна да ги оправи? Виждам, че има младежи, които се пробват, само че може да бъдат и надалеч повече ", споделя доктор Форгани. Той схваща, че няма по какъв начин хората да погледнат от неговата вероятност на чужденец в България, само че пък не може да си показа да се е родил тук и да желае да емигрира. " Аз, въпреки да не съм българин, към този момент не желая да излизам от България. Пък тези хора, които имат българска кръв, би трябвало да схванат, че не всеки път тревата е по-зелена от другата страна ”.

" Аз, въпреки да не съм българин, към този момент не желая да излизам от България. "

Младият доктор споделя, че колкото повече пътува из България и я опознава, толкоз по-убеден е, че това е мястото за него. За необичайно намира, че има българи, които не познават родината си и даже избират да търсят мястото си другаде. " За страдание съгласно мен истината е, че българите ненапълно са чуждопоклонници ", споделя доктор Форгани. " През годините следя по какъв начин все се пробвате да вкарвате британски думи в българския език. Все едно хората ги е позор да употребяват българските думи. Не виждам в Австралия някой да употребява български думи, за какво в България да се употребяват британски? Имате прелестен език - три думи на български са три фрази на британски, толкоз е богат. Защо се пробват хората изкуствено да го трансформират? "

Д-р Форгани споделя, че постоянно се пробва да води тези диалози и със своите другари в България, само че постоянно му се случва те да не схващат по какъв начин може да мисли по този начин. " Има някои хора, които се радват да го чуят, само че това са по-старите генерации. Младите все желаят да намерят логичност в това, което им споделям, само че това е опит, който няма по какъв начин да обясня в няколко фрази ", споделя младият доктор. " Когато кажа на някого от кое място съм, първият въпрос постоянно е " Ама за какво си тук? ". А за какво да не съм тук? "

***

Вижте и историята на Андреас от Бавария:
Андреас от Бавария: " България е моята орис "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР