Аз лично не бих преглътнала правителство с , мисля, че

...
Аз лично не бих преглътнала правителство с , мисля, че
Коментари Харесай

Депутатка от ПП-ДБ: Не бих преглътнала правителство с ГЕРБ

Аз персонално не бих преглътнала държавно управление с, мисля, че и доста от моите сътрудници не биха. Такова е настроението в бургаската организация, откъдето аз пристигам. Това съобщи пред БНР Даниела Божинова, която е определена за народен представител от коалиция ПП-ДБ. 

В момента сред и ПП-ДБ се беседва за законодателство и избор на ръководител на Народното събрание. Днес ще научим публично в групата резултатите от тези диалози, разгласи тя. 

В новия парламент Даниела Божинова би желала да работи за възстановяване на Закона за директното присъединяване. " Да създадем референдумите по-работещи, а не да са единствено оръжие и инструмент за политически маркетинг ".

В предаването " Преди всички " тя изясни процедурата след събиране на подписите за референдум: 

" Задължението на Народно събрание - ръководителят би трябвало неотложно да съобщи подписката, която е получил Народното събрание от " Възраждане " на работа ГРАО, с цел да бъде тествана валидността на подписите и да се откри има ли изискуемите от закона 400 хиляди годни подписа или не. Моето съмнение е, че може би ще има нужните подписи. Срокът на ГРАО за инспекцията е до 45 дни и по-късно се връща в Народното събрание още веднъж. Тогава влиза в комисии, те я преглеждат, изричат се по нея ". 

При хипотезата 400 хиляди годни подписа и нагоре, Народното събрание просто взима решение за референдум, акцентира Божинова и добави:

" Стига въпросът да не е по изключените от закона тематики и стига някой да не реши, че има нещо неконституционно във въпроса. Моето разбиране е, че въпросът е ок ".

Срокът от влизането на подписката в Народно събрание до решението за правене на референдум е 3 месеца. Той може да бъде продължен най-вече с още 1 месец, означи депутатът. 

По думите й има много разногласия във връзка с съвпадането на избори и референдуми. 

" 2 683 606 души са дали своят вот в предходните парламентарни избори. Ако този референдум бъде плануван с локалните избори, на него би трябвало да гласоподават тъкмо толкоз хора, с цел да бъде зачетен резултатът. От там нататък резултатът се дефинира от болшинството ".

Според нея една от несправедливостите на закона е, че българите в чужбина не могат да гласоподават на референдум: 

" Тези 100 000, които гласоподаваха в чужбина, ще би трябвало тази численост да произлезе от електората в България, което е спомагателен стрес фактор за референдума ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР