Аз като президент не знам нищо за текста на договора

...
Аз като президент не знам нищо за текста на договора
Коментари Харесай

Георге Иванов препоръча на Гърция да се поучи от българския пробив в отношенията с Македония

Аз като президент не знам нищо за текста на контракта (с Гърция за името – бел.ред.). Институциите в Македония също до в този момент не знаеха какво тъкмо е записано в него. Това съобщи македонският президент Георге Иванов на взаимен брифинг с президента Румен Радев на “Дондуков” 2.

“Осъществяването на нашите бъдещи цели (за участие в НАТО и Европейски Съюз – бел.ред.) не може да бъде оправдание за сключването на неизгодни за страната ни споразумения”, акцентира Иванов и добави: “Ние сме македонци и ще останем македонци. Ако някой има проблем с нашето име, той си е негов”.

Георге Иванов предложи на Гърция да вземе образец от българския пробив в връзките с Македония.

“Договорите са с цел да се съблюдават и се надявам, че който и да пристигна на власт в Македония ще почита съглашението с България”, сподели още Иванов.

По тематиката за новото име на Македония българският президент Румен Радев акцентира:
“България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за другарство и съдействие, подписан сред България и Република Македония, ще остане в действие и когато против нас се появи Република Северна Македония”.

Ако съпоставим двата контракта (с Гърция и България), ще забележим, че договорът с Гърция изключва ремонти и анулация, а договорът с България позволява анулация. Това ни слага в положение да търсим спомагателни гаранции, изясни президентът Радев.

За анулираната среща с Бойко Борисов

“Когато призоваваш другия да води разговор, ти самия не трябва да бягаш от него” – по този начин президентът разяснява решението на премиера Бойко Борисов и министър Екатерина Захариева да анулират плануваните си за през днешния ден срещи с македонския президент.

“Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отхвърли от среща, само че по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си”, разяснява тематиката на собствен ред Георге Иванов „ Бойко Борисов е министър председател на страна, която ръководи Европейски Съюз, и непрекъснато приказва за разговор. Но с този негов жест той заема страна и не осъществя главната цел на председателството си “, добави македонският министър председател

Георге Иванов е предложил самодейност за сключването на контракт за стратегическо партньорство с България, разгласи още Румен Радев. Българският президент сподели, че ще показа концепцията на държавното управление. Самият Иванов изясни, че страната му има сходни съглашения с Турция и Съединени американски щати.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР