Айсбергът A68A до неотдавна беше голям почти колкото цялата Пловдивска

...
Айсбергът A68A до неотдавна беше голям почти колкото цялата Пловдивска
Коментари Харесай

Един от най-големите айсберги в света се е стопил наполовина


Айсбергът A68A до наскоро беше огромен съвсем колкото цялата Пловдивска област – 5719 квадратни километра лед. След откъсването си от Северния полюс през 2017 година стартира да „ пътува “ в международния океан, в началото – като шестия максимален айсберг в историята на света.

Снимка: EPA


Към януари 2021 година обаче картината се трансформира. Данните на Европейската галактическа организация демонстрират, че леденият блок дълго време е оставал с релативно непокътнати размери поради студената вода в близост.

Рязко се ускорява топенето сега, в който той доближава до остров Южна Джорджия в Атлантика. Така по последни данни А68А към този момент се е стопил на половина.

Снимка: EPA


Той е отделил 152 милиарда тона сладка вода в океана съгласно създателя на изследването – Анне Бракман-Флогман, представен от Си Би Ес. Голямата част от загубата е в интервал от единствено два месеца.

Това количество може да изпълни 62 милиона басейна с олимпийски размери, а топенето на А68А може да повлияе на екосистемата на остров Южна Джорджия.

Той е дом на 5 милиона тюлени, както и на 30 типа птици, една трета от които застрашени или съвсем застрашени. Водата към острова също е от основна значимост за мигриращи китове, риба и планктон.

Снимка: EPA


Едно от терзанията на откривателите е айсбергът да не заседне в плитките води до острова, само че за благополучие той е релативно надалеч от брега и е засегнал доста дребна област.

Въпреки всичко в бъдеще е допустимо различен айсберг да доближи още веднъж тези води и да нанесе вреди върху живота там, както и да окаже въздействие върху подводните течения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР