айонната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка след

...
айонната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка след
Коментари Харесай

След разследване: Прокуратурата се самосезира за фалшивите дипломи

айонната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди инспекция след телевизионно следствие за това по какъв начин се взема степен "магистър " без "бакалавър ".

На този парадокс се натъкна екип на след зрителски сигнал за продажба на подправени дипломи и неистинен документи от името на ПУ "Паисий Хилендарски ".

"По случая е формирана кореспонденция в Районната прокуратура в Пловдив и е назначена предварителна инспекция, която ще се прави от отдел "Икономическа полиция " на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, за определяне на вероятно осъществено документно закононарушение. По преписката ще бъдат тествани изнесените данни в обявата за формиран неистинен формален документ – служебна записка за приключена бакалавърска просветителна степен. Срокът за привършване на инспекцията е едномесечен ", оповестяват от държавното обвиняване.

Главен воин в следствието, излъчено в "Неделята на NOVA ", беше Десислава Йорданова.

Тя също има тапия за приключено висше обучение със степен "магистър " от Медицинския университет в Пловдив.

От документа се вижда, че през 2010 година тя е приключила специалността "Обществено здраве и здравен мениджмънт " с съвсем цялостно отличие.

Формата на образование е задочна. Документът е с печата на тогавашните декан и ректор на университета и никога не буди подозрение за достоверността му.

Влизането за образование по тази магистърска степен задължава претендента да показа тапия за приключено най-малко бакалавърско обучение. Нещо повече - би трябвало да си приложил тази тапия към набора от документи за кандидатстване за по-висша форма на образование.

През 2009 година Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която, с изключение на разписка за платена такса, ползва и копие на тапия за приключено висше обучение "Икономика " в ПУ "Паисий Хилендарски ".

От Медицинския университет обаче не откриват такова копие на тапия.

"Открихме служебна записка от другия университет, в която се заявява, че лицето има степен "бакалавър " в съответна компетентност на един от факултетите на този университет”, изясни актуалният ректор на Медицинския университет професор доктор Марияна Мурджева.

В служебната записка е посочено, че Десислава Йорданова има приключено висше обучение в ПУ „ Паисий Хилендарски “ във Факултет "Икономика " - компетентност "Маркетинг и мениджмънт ".

Откриваме няколко правописни неточности. Освен това, от печата на документа не излиза наяве кой го издава. По-късно разбираме, че това е по този начин, тъй като е неистинен. Става ясно, че Йорданова не е приключила във Факултета по "Икономика " в ПУ "Паисий Хилендарски ", тъй като подобен не съществува там. Няма и компетентност "Маркетинг и мениджмънт ", безапелационни са от управлението на университета.

В отговора на ректора на ПУ "Паисий Хилендарски " професор доктор Румен Младенов се споделя: "Фактологично – в "Служебната записка " е представен и факултет "Икономически ", а в ПУ "Паисий Хилендарски " от разкриването му до момента има "Факултет по стопански и обществени науки ", както нямаме цитираната бакалавърска компетентност "Маркетинг и мениджмънт ", а единствено "Маркетинг ".

Десислава Йорданова твърди, че е приключила "Стопанско ръководство " в Стопанския факултет към ПУ.

Става ясно още, че от "Паисий Хилендарски " не е издавана служебна записка на Десислава Георгиева Йорданова, тъй като университетът няма процедура да издава сходни бележки. Там се издава единствено увещание.

"На дипломирани студенти може да бъде издадено увещание върху бланка на университета, съдържащо реквизити, избрани в Наредбата за държавни условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения (чл.15) ", изясняват в детайли от управлението на университета.

"Изключително неприятно сюрпризирана съм от обстоятелството, че преди повече от 10 години от магистърските ни стратегии е влезнал да се образова студент, който е заявил, че е приключил преди този момент образование в степента "бакалавър ".
"Наистина аз не съм била член на управлението тогава, ректор съм едвам от 10 месеца, а в ръководството на университета вземам участие от 2011 година година като заместник-ректор. Мога да ви уверя, че за тези близо 9 години сме се стремили изобщо да нямаме такива гафове. Това, което следва да създадем, е в университета да назнача комисия, която да направи подробна инспекция на документите и въз основа на тази инспекция да се вземе решение оттук насетне какво да се направи с тази студентка, която е приключила съответната магистърска степен ", споделя още професор доктор Мариана Мурджева.

В същото време Десислава Йорданова твърди, че има тапия за приключен бакалавър и дава обещание да я покаже.

Коя е Десислава Йорданова? Председател на Районния съвет на Българска социалистическа партия - регион "Западен " в Пловдив. На уеб страницата на партията във визитката й е посочено, че е приключила висше обучение степен "бакалавър " в ПУ "Паисий Хилендарски " компетентност – "Стопанско ръководство ".

В продължение на няколко дни Йорданова дава обещание да се срещне с екипа на NOVA, само че всички срещи отпадат по разнообразни аргументи. Започва преписка, в която в детайли ни изяснява, че е в болница. Изследват я за COVID-19. Твърди, че е на системи, а в това време в обществените мрежи пуска фотоси от партийни мероприятия. В продължение на няколко дни тя дава обещание да изпрати фотоси на дипломата си от ПУ "Паисий Хилендарски ".

През това време излиза наяве обаче, че дипломата ѝ в Медицинския съвет е анулирана с решение на Академичния съвет на университета.

В момента Десислава Йорданова работи в община Родопи в отдел "Образование " като основен специалист "Здравеопазване и обществени действия ". За заемането на поста й помогнала невалидната към този момент тапия от Медицинския университет.

"Назначена е при започване на месец юни. Има показани за приключено висше обучение, компетентност "магистър " в Медицинския университет, специалността е "Здравен мениджмънт ". Аз съм извънредно сюрпризиран от това, от Вас го разбирам, че дипломата е анулирана. Нямах визия. Когато е кандидатствала, е била с естествена тапия за приключено висше обучение ", изяснява кметът на община Родопи Павел Михайлов.

Той добавя, че откакто направи публична информация дали дипломата на Десислава Йорданова е анулирана, ще вземе съответни ограничения.

Как обаче се е стигнало дотук? Студент без бакалавърска степен да стане "магистър "?

Бившето управление на Медицинския университет все още няма отговор на този въпрос.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР