Айфеловата кула ръждясва катастрофално и спешно се нуждае от основен

...
Айфеловата кула ръждясва катастрофално и спешно се нуждае от основен
Коментари Харесай

Айфеловата кула се руши! Какво се случва с този емблематичен символ на Париж

Айфеловата кула ръждясва пагубно и незабавно се нуждае от главен ремонт, сигнализират от „ Ройтерс “. Вместо това обаче единственият метод, с който крият ерозиите ѝ, е освежителна багра за 60 милиона евро по този начин, че именитото здание да наподобява най-малко в търпим тип преди Олимпийските игри през 2024 година в Париж.

Кулата от ковано желязо, издигната от Густав Айфел в края на 19 век, е най-посещаваната забележителност с входна такса в света и е най-високата структура в Париж. Тя е мощен магнит за към шест милиона туристи годишно, само че през днешния ден положението ѝ е стряскащо поради пагубното влияние на ръждата.

Leaked Report Reveals Eiffel Tower Riddled With Rust, In Desperate Need Of Repair
— FxBook (@FxBookLTTG)

"Ако Густаф Айфел можеше да посети мястото, щеше да получи инфаркт ", отбелязва неназован управител пред сп. "Мариан ".

Кулата с височина 324 м в този момент се пребоядисва за 20-и път в историята ѝ. Трябваше да бъде свалена боята и да бъдат нанесени два нови пласта върху 30 % от нея, само че работата беше забавена поради пандемията от коронавирус и съществуването на олово в остарялото покритие. Това е и повода Айфеловата кула да бъде пребоядисана единствено 5 %.



Дружеството, което стопанисва Айфеловата кула - SETE, се въздържа да я затвори задълго, с цел да не бъдат изгубени доходи от визитите на туристи.

Наричана от парижани „ Желязната дама “, кулата е издигната сред 1887 и 1889 година като входна арка на Световното ревю в Париж, което се организира през 1889 година по случай 100-годишнината от Френската гражданска война. Първоначално е подложена на критика за своя дизайн от водещи френски художници и интелектуалци, само че с времето се трансформира в световна културна емблема на Франция и една от най-разпознаваемите структури в света.

Айфеловата кула е първата структура с височина над 300 метра в историята. Тя е най-високата сграда в света до 1930 година, когато губи първото място за сметка на небостъргача Крайслер Билдинг в Ню Йорк. Айфеловата кула остава неповторима, въпреки че изостава доста от най-високата кула – Бурдж Халифа (828 метра) в Дубай.

Освен че е измежду най-популярните туристически дестинации, Айфеловата кула е и измежду най-често копираните структури в международен мащаб. Най-старото копие е Блекпул Тауър в Блекпул, Северозападна Англия. Тя е издигната през 1894 година и е висока 158 метра. Най-голямото (165 метра) и най-известно копие на Айфеловата кула се намира в Лас Вегас, Съединени американски щати. Имитации на Айфеловата кула има и в други американски градове, както и в страни като Япония, Китай, Чехия, Румъния и Русия.



Лас Вегас, Съединени американски щати

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР