„Ай Си Джи Би“ (ICGB) АД обяви най-скъпата обществена поръчка

...
„Ай Си Джи Би“ (ICGB) АД обяви най-скъпата обществена поръчка
Коментари Харесай

Обявиха най-скъпата поръчка в България – 145 млн. евро за газова връзка Гърция-България

„ Ай Си Джи Би “ (ICGB) АД разгласи най-скъпата социална поръчка от началото на тази година в България. Тя е на стойност 145 млн. евро и е за създаване на газова връзка сред България и Гърция.
В плановата компания за интерконектора ICGB с равни дялове са „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и гръцко-италианската компания „ ИГИ Посейдон СА “, заяви кореспондент на.
Предметът на публичната поръчка обгръща планиране, доставки и строителство, осъществяване на образование на личния състав и действия по въвеждане в употреба на газопровод IGB, който ще свързва непосредствено националните газопреносни мрежи на Република Гърция и Република България.
Диаметърът на тръбата би трябвало да е DN 800 (32”), а общата дължина – почти 182,6 км. От тях 31,6 km ще са на територията на Гърция (от Комотини до границата с България). Останалите 151 км ще се построяват в България – от гръцко-българската граница до Стара Загора. Двете най-големи пресичания са в българската част - язовир „ Студен Кладенец “ с обща дължина на сондиране 1641 метра и река „ Марица “ – с обща дължина на сондиране 542 метра.
Газопроводът би трябвало да бъде планиран за оптимален потенциал за транспорт на природен газ от 5 милиарда куб.м/г., с оптимално работно налягане от 75 бара, и би трябвало да може да работи при първичен потенциал от почти 3 милиарда куб.м/г. Той следва да бъде конструиран по този начин, че да обезпечава и реверсивен поток.

Тръбопроводът по план IGB ще свърже съществуващия народен газопровод, експлоатиран от DESFA SA в Комотини и трансадриатическия газопровод (TAP) в Гърция със действителен газопровод наоколо до Стара Загора, експлоатиран от „ Булгартрансгаз “ ЕАД.
Срокът за осъществяването на поръчката е 18 месеца. Срокът за приемане на предложения е до 22-ри юни, а на 6-ти август ще бъдат изпратени предложения за присъединяване на определените петима претенденти. Изборът на строител ще бъде изработен посредством лимитирана процедура по реда на Закона за публичните поръчки на два стадия: фаза на прелиминарен асортимент, и втора фаза – разглеждане, оценка и класиране на офертите на преквалифицираните след първия стадий претенденти.
Този избор, съгласно тръжната документи, е натрапен от комплексния темперамент на предмета на публичната поръчка, който включва планиране и създаване на огромно техническо оборудване за транспорт на газ в двете направления на територията на Република България и Република Гърция. При предварителния асортимент ICGB ще реши и дефинира претендентите, които имат нужната финансова и техническа дарба да изпълнят предмета на публичната поръчка съгласно поставените условия.
Отчитайки интернационалния темперамент на плана, плановата компания е избрала да употребява общоприетите изискванията на ФИДИК, Сребърна книга, приспособени за съответния случай, за създаване на обекта в трансграничен подтекст. Стандартните договорни условия на ФИДИК са определени и заради естеството им на интернационален, различим стандарт и най-хубава процедура за възлагане на строителство от подобен мащаб.
Решението и обявлението за публичната поръчка са изпратени за издание в Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки, както и в Официален вестник на Европейски Съюз на 30 април 2018 година
„ IGB е основен и предпочитан инфраструктурен план за България и Гърция, както и главен детайл в политиката на двете държавни управления за диверсификация на източници и направления на природен газ в Региона. Обявяването на тази процедура по категоричен и еднопосочен метод показва ангажираността ни за реализацията на този план и е знак, че той фактически се намира в извънредно напреднал стадий, който основава условия строителството на газопровода да стартира през последното тримесечие на 2018 година “ разяснява Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания „ Ай Си Джи Би “ АД.
„ Със стартирането на тази социална поръчка се обезпечава фактическото започване на строителството на газопровода и чакаме въвеждането в комерсиална употреба да бъде осъществено през 2020 година “, показа изпълнителният шеф от гръцка страна доктор Константинос Караянакос.
Проектът IGB е обект на безплатно финансиране от Европейски Съюз в размер на 45 млн. евро по Европейска енергийна стратегия за възобновяване.
Стартиран е процесът по включване в оперативна стратегия, финансирана по Европейски структурни и инвестиционни фондове.
Поради неосигурено финансиране в цялостен размер все още на разкриване на процедурата осъществяването по контракта е отсрочено и стартира при обезпечено финансиране. Изпълнителят ще бъде документално известен от Възложителя за обезпечаването на изцяло финансиране и от този миг стартира да тече срокът за осъществяване на дейностите в обсега на публичната поръчка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР