АвтоВАЗ спря официално да доставя автомобилите си за Европа, но

...
АвтоВАЗ спря официално да доставя автомобилите си за Европа, но
Коментари Харесай

Новата Lada Niva започна да се продава и в Чехия. Там тя струва двойно повече

АвтоВАЗ спря публично да доставя колите си за Европа, само че обновеното SUV Lada Niva Travel към този момент може да бъде закупено в Чехия. Автомобилите са се появили при самостоятелния дилър CanoCar в Бърно, оповестява портала Auto.cz.

Най-евтината версия на модела ще коства 347 600 крони (около 13 300 евро) без Данък добавена стойност, а с включени налози купувачът ще би трябвало да заплати 420 000 крони (16 000 евро). Това е съвсем два пъти повече, в сравнение с колата коства в Русия, където цените за нов артикул стартират от 762 900 рубли (8 450 евро).

Основното съоръжение на SUV-то в Чехия включва централно заключване, въздушна възглавница на лидера, ABS и система за систематизиране на спирачното изпитание, предни електрически стъкла, аудио подготовка и 15-цолови стоманени джанти. Lada Niva Travel е оборудвана с 1.7-литров мотор с мощ 80 конски сили, петстепенна механична скоростна кутия и със заключващ централен диференциал.

CanoCar продава и всъдеходите Lada Niva Legend, които преди бяха известни като Lada 4x4. В Чешката република този автомобил коства минимум 390 000 крони с Данък добавена стойност (15 000 евро), до момента в който в Русия цените стартират от 607 900 рубли (6 750 евро).

Подобна висока разлика в цената може да се изясни частично с разноските за доставка на колите от Русия до Чехия, митническия налог, както и нуждата от фина конфигурация на мотора, с цел да дава отговор на екологичния стандарт Евро-6 и други механически модификации, без които е невероятно да се получи лиценз от акредитирана лаборатория.

В същото време Auto.cz отбелязва, че през последните години в Чешката република колите Lada се радват на релативно добра известност заради простотата на дизайна и ниската си цена спрямо доста други коли от същия сегмент.

Според статистиката на Съюза на вносителите на коли (SDA) предходната година в Чешката република са регистрирани 112 нови автомобила Lada, което е единствено с една кола по-малко от 2019 година Това може да се назова добър резултат, като се има поради, че предходната година на процедура не е имало интензивност на пазара в продължение на няколко месеца заради тежката обстановка в страната на фона на пандемията на ковид.

„ Сега виждаме, че ползата към колите Lada нараства. Тази година нашата компания към този момент е продала 15 съветски автомобила и е получила още 29 поръчки “, споделя представител на CanoCar - компания, профилирана в продажбата на високопроходими коли Lada и UAZ.

Ще напомним, че АвтоВАЗ спря да внася нови коли в Европейски Съюз още през 2019 година, след което последователно разпродаде останалите коли в Европа. Компанията взе такова решение заради новите екологични стандарти, които направиха директните доставки на коли на европейския пазар непрактични.

В същото време колите не престават да се доставят в Европа от редица самостоятелни компании за препродажба. Наскоро ви информирахме, че в интернет се появиха фотоси на автовоз, пренасящ коли Niva Travel и Niva Legend до Германия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР