Авторите и продуцентите на филми вероятно скоро ще получават възнаграждения

...
Авторите и продуцентите на филми вероятно скоро ще получават възнаграждения
Коментари Харесай

Кабелните оператори ще плащат отчисления на Филмаутор

Авторите и продуцентите на филми евентуално скоро ще получават хонорари от кабелните оператори, оповестиха от сдружението за групово ръководство на авторски права " Филмаутор ".

Преговорите сред сдружението и БАККО (Българската асоциация на кабелните и информационните оператори) започнаха в Министерството на културата.

" България е единствената страна в Европейски Съюз, в която кабелни и комуникационни оператори не заплащат авторски права за аудиовизуални творби ", показват от " Филмаутор ".

Дружеството съставлява 1500 режисьори, сценаристи, оператори, художник-постановчици, аниматори и продуценти на аудиовизуални творби.

Оттам напомнят, че съгласно интернационалните актове, европейското законодателство и българският Закон за авторското право и сродните му права, създателите и продуцентите на аудиовизуални произведения имат право да получават заплащане от препредаване на техните произведения в България. Средствата се изплащат на организации за групово ръководство на права, които от своя страна ги разпределят към правоносителите. Тази процедура не се ползва у нас, макар че размерът на общите доходи от абонати на платена телевизия за 2017 година възлиза на 219 млн. лв..

“Имаме разбирането, че за труда на създателите би трябвало да се заплаща. Трудностите идват от нееднаквата оценка на двете страни. Готови сме за договаряния и се надяваме да реализираме баланс между упованията на създателите и действителните благоприятни условия на пазара, защото точно този баланс ще подсигурява дълготрайните ни връзки ”, разяснява Галя Маринова, ръководител на УС на БАККО.

“Смисълът на заплащането на авторски хонорари е да бъдат създавани благоприятни условия за нови креативен творби. Богатството на наличие е в основата на бизнес-модела на кабелните оператори ”, съобщи на собствен ред Виктор Божинов, режисьор, продуцент и ръководител на УС на " Филмаутор ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР