Автор: Валя Ахчиева, Прокуратурата направи рязък завой по проверката за

...
Автор: Валя Ахчиева, Прокуратурата направи рязък завой по проверката за
Коментари Харесай

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства” - slava.bg

Автор: Валя Ахчиева,

Прокуратурата направи внезапен завой по инспекцията за онлайн измамата с хранителната добавка “Гермитокс”. Вместо да търси кой с машинация продава онлайн една хранителната добавка, прокурорът желае да потвърждава дали тя не е рискова за здравето и живота на хората.

Това е прелюбопитната развръзка след журналистическото следствието за измамата с “Гермитокс”, оповестено предходната есен. Разследването стартира след публикуването на подправено изявление с мен (Валя Ахчиева – бел.ред.), което се употребява за реклама на хранителна добавка против паразити. В следствието си бях освен в ролята на публицист, само че и на потърпевшо лице. Всички обстоятелства, до които стигнах, влязоха в кориците на инспекцията, формирана в Софийската районна прокуратура.

Наблюдаващ прокурор беше Михаела Тихова. Проверката бе предоставена на отдел “Киберпрестъпления” в ГДБОП, където бяха подадени два сигнала. След като се разбра, че от сигналите най-вероятно няма да има няма резултат, а хората продължаваха непрекъснато да питат правилно ли е това във подправеното изявление, взех решение да работя като проверяващ публицист.

Проникнах като консуматор под името Мая Тодорова в самата скица за продажба на “Гермитокс”. ГДБОП незабавно откри, че главният домейн на платформата germitox.com е регистриран в Съединени американски щати от украинския жител Сергей Кондратук. Поръчах си онлайн “Гермитокс”. И за две шишенца платих общо 160 лв..

Открихме всички по веригата. Разкрихме кой е производител и къде живее, в кой цех в Италия се създава на ишлеме “Гермитокс”, кой е дистрибутор за България, кой е притежател на офшорната компания в Кипър, която продава “Гермитокс” в България. Открихме адвокатската адвокатска фирма в София, която съставлява в България кипърската офшорка. Открихме и че куриерът на същата адвокатска адвокатска фирма е подал заявката за продажба на “Гермитокс” в Областната дирекция по сигурност на храните в Русе като прокурист на кипърската офшорка, само че без да е показал пълномощие пред Агенцията по сигурност на храните.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР