Автор: obektivno.bgУкраинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство в

...
Автор: obektivno.bgУкраинското селско стопанство е заплаха за селското стопанство в
Коментари Харесай

Полски министър: Украинското селско стопанство е заплаха за цяла Европа

Автор: obektivno.bg

Украинското селско стопанство е опасност за селското стопанство в целия Европейски Съюз. Полша е за приемането на Украйна в Европейски Съюз, само че при избрани условия, заяви полският министър на земеделието и развиването на селските региони Робърт Телус в интервю за полската организация PAP.

Телус отговори на въпроса дали Варшава ще предприеме някакви стъпки, с цел да се опълчи на присъединението на Киев към Европейски Съюз, като се има поради, че Полша наложи ембарго върху украинското зърно. Министърът отговори, че макар че полското държавно управление като цяло поддържа приемането на Украйна в блока, някои въпроси би трябвало първо да бъдат решени, преди този момент да стане действителност.

„ Украйна не може да се причисли към Европейски Съюз без условия. Ние имахме условия и същото би трябвало да важи и за Украйна “, сподели Телус.

Той означи, че селското стопанство е изключително значим миг в връзките с Киев, защото селскостопанският бранш на Украйна е структуриран изцяло друго от този на Полша и Европейски Съюз. „ Трябва да погледнем по-отблизо това, тъй като украинското селско стопанство е опасност за селското стопанство на страните на първа линия, само че и за цяла Европа “, сподели той.

Телус уточни, че възбраната за импорт на четири типа зърно в пет страни от Европейски Съюз, в това число Полша, при опазване на преноса, е довела до увеличение на износа на Украйна по суша от 7,3 милиона тона на 9,6 милиона тона. На въпрос за какво Украйна е срещу удължаването на ембаргото, той акцентира, че това е израз на ползите на огромните украински компании. „ Не става въпрос за държавното управление, а за украинските компании, за които е по-лесно да трансферират това зърно през украинско-полската или украинско-словашката граница и да го оставят там “, сподели той.

По-рано тази седмица полският премиер Матеуш Моравецки акцентира, че Варшава няма да разреши евтиното украинско зърно да „ наводни “ полския пазар и да наруши селскостопанската промишленост на страната.

Той добави, че без значение какво споделя Европейски Съюз, Полша ще резервира границата си затворена за украинско зърно, с цел да отбрани ползите на полските фермери, които са преди всичко.

През май пет източноевропейски членки на Европейски Съюз – Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, постановиха възбрана върху вноса на украинско зърно.

Това се случи, откакто Брюксел отстрани квотите и митата върху износа на украинско зърно в опит да поддържа държавното управление на Зеленски в първите месеци на спора Русия-Украина. Политиката обаче в последна сметка имаше противоположен резултат върху източноевропейските страни, които се сблъскаха с всеобщи митинги от локални фермери.

От всички пет страни само България подвигна възбраната за импорт на украинско зърно. Българските земеделци оповестиха, че излизат на народен митинг.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР