Автор: Лилия Игнатова, capital.bgБюджетният излишък продължава да расте и през

...
Автор: Лилия Игнатова, capital.bgБюджетният излишък продължава да расте и през
Коментари Харесай

Бюджетният излишък стигна за пръв път до нивото отпреди идването на ГЕРБ

Автор: Лилия Игнатова, capital.bg

Бюджетният остатък продължава да пораства и през април, като сумата доближава десетгодишен връх за този интервал от годината - 2.68 милиарда лева, или 2.3% от прогнозния БВП (БВП).

Това демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите, оповестени във вторник.

За съпоставяне, преди година плюсът беше в размер на 1.3 милиарда лева, а последният път, когато финансовото ведомство регистрира сходна сума за обичайно мощните първи четири месеца на годината, беше предкризисната 2008 година Тогава бюджетното салдо надвиши 2.7 милиарда лева Големият остатък идва от нарастване с 1 милиарда лева на постъпленията от налози и осигуровки, а разходната част на бюджета се извършва със забавяне.

По закон тази година бюджетът е плануван на касов недостиг от 0.5% от Брутният вътрешен продукт, или 600 млн. лева По сходен метод през последните три години държавните финанси се възнамеряват на минус, само че в края на годината излизат на плюс. Междувременно държавното управление преразпределя част от парите към планове, които не участват в първичния проект на бюджета. Предвид че 2019 година е двойно изборна, а министър председателят Бойко Борисов не обича хората да стачкуват, евентуално този сюжет ще се повтори.

Повече налози

Към края на април постъпленията в бюджета от доходи и помощи доближават 15.1 милиарда лева, което е с над 2.1 милиарда лева, или 16.6% над равнището от година по-рано. Половината от нарастването идва от покачване на постъпленията от налози и осигуровки с близо 1.1 милиарда лева до 12 милиарда, сочат предварителните данни.Кои тъкмо данъчни доходи се усилват към момента не е ясно - обстоен отчен на държавните финанси през април ще бъде оповестен след месец. Статистиката към края на март обаче демонстрира, че главния принос имат постъпленията от Данък добавена стойност, от обществени и здравноосигурителни вноски.Успоредно с по-високите доходи от косвени налози към карт, през април евентуално фактор са и постъпленията от директни. Самоосигуряващите се, едноличните търговци и хората с приходи извънтрудова активност имаха период до края на месеца да подадат данъчни заявления, както и да платят дължимия налог общ приход. През април се вършат и предплатени вноски за налог облага за първото тримесечие на годината.Неданъчните доходи също се усилват доста по отношение на 2018 година - с 672.5 млн. лева до общо 2.4 милиарда лева към края четвъртия месец на годината. Тук обаче евентуално влиза новият източник на доходи - така наречен цена " обвързване към обществото ", която се начислява за всеки мегаватчас потребена електрическа енергия. До предходната година тези доходи постъпваха в НЕК, след това в бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", който към този момент е част от консолидирания бюджет. На тези приходи обаче би трябвало да дава отговор и аналогична сума в разходната част, като към края на годината резултатът за бюджетното салдо би трябвало да е нула.

Забавени разноски

Ако към края на април постъпленията в бюджета се равняват на 34.5% от плануваните за годината, то разноските към момента са на 28%, или 12.4 милиарда лева Сумата е по-висока от миналогодишната, само че растежът е доста под този на приходната част - едвам 6.7%. Oт финансовото ведомство показват, че " всекидневно осъществяването на разноските по отношение на плануваното с плановете за годината е по-високо през второто полугодие ". И допълват, че нарастването идва от по-високите разноски за личен състав, откакто за втора поредна година заплатите на хората в бюджетния бранш бяха нараснали с 10%, както и по-високите обществени и здравноосигурителни заплащания.

За информация към края на март нарастването на разноските на годишна база е едвам 3.2% до над 9 милиарда лева Почти всички групи разноски обаче понижават по отношение на същия интервал на предходната година, а растеж е забележим само в сметките за личния състав (с 13.4% до 2.3 милиарда лева.), обществените разноски (с 4.4% до 4.1 милиарда лева.) и вноската в бюджета на Европейски Съюз (с близо 160 млн. лева до 466 млн. лева.).

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР