Автор: Институт за енергиен мениджмънтЕлектроенергийният мрежови оператор TenneT и газовите

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънтЕлектроенергийният мрежови оператор TenneT и газовите
Коментари Харесай

Пилотен проект за преобразуване на зелена енергия в газ ще стартира в Германия


Автор: Институт за енергиен мениджмънт

Електроенергийният мрежови оператор TenneT и газовите мрежовите оператори Gasunie Deutschland и Thyssengas оповестиха, че стартират взаимен план. Компаниите показаха подробни проекти за свързване на електроенергийните и газовите мрежи, с което да допринесат за напредъка на енергийния преход. Тримата мрежови оператори възнамеряват да построят пилотен цех за гориво в Долна Саксония с мощ от 100 мегавата, който ще бъде най-големият по рода си в Германия. Потенциалните местоположения са ситуирани наоколо до подстанциите TenneT в Diele и Conneforde, които главно събират и разпределят вятърна сила от Северно море. Пилотният план " ELEMENT ONE " ще даде на фирмите опция за първи опит за създаване на power-to-gas оборудване ( превръщане електрическа енергия в газ) в индустриален мащаб.

Пилотното оборудване се чака да стартира работа през 2022 година като ще бъде обвързвано към мрежата последователно. Чрез превръщането на зелената сила в газ ще се развият нови благоприятни условия за предпазване на сила от възобновими източници. Участниците в плана се надяват да реализират всеобхватно взаимоотношение сред секторите на енергетиката, превоза и индустрията. Газът, който е създаден от зелена сила, ще бъде превозен от Северно море до района на Рур посредством съществуващите тръбопроводи, само че това не е всичко. Ще може да бъде препоръчан газ на автомобилния бранш посредством бензиностанции и на промишлени консуматори посредством подземни кухини за предпазване.

Наличието на сила от възобновими източници за енергийната система зависи от времето. Досега няма механически и стопански жизнеспособни решения за запазване на огромни количества електрическа енергия. Технологиите за превръщането на електрическата енергия в газ могат да допринесат за решаването на този проблем. Те преобразуват възобновимата сила в газ (зелен водород или метан), който се транспортира или съхранява в газовите мрежи. След като бъде преобразуван в газ, възобновимата сила може да се употребява в други браншове, което в последна сметка форсира прехода към сила.

Повече информация можете да намерите на: https://www.tennet.eu/news/detail/gasunie-tennet-and-thyssengas-reveal-detailed-green-sector-coupling-plans-using-power-to-gas-tec/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР