Автор: Емили Лопес, Мадам ФигароИзраелците не могат да не се

...
Автор: Емили Лопес, Мадам ФигароИзраелците не могат да не се
Коментари Харесай

Борис Сирюлник Израелците не могат да не се защитават и реагират с крайно насилие. Има невинни жертви от палестинска страна

Автор: Емили Лопес, " Мадам Фигаро "

" Израелците не могат да не се пазят и реагират с извънредно принуждение. Има почтени жертви от палестинска страна. Палестинският народ също е взет за пленник и по света ще се разпространят ужасни облици, които ще усилят антисемитизма. Диалогът с народите е вероятен. Но ми се коства неосъществим сред водачи, които са се трансформирали в учебни заведения по ненавист. Надявам се, че израелците бързо ще отстранен блокадата, че те самите ще създадат филантропичен кулоар ". Известният френски невропсихиатър, оживял от Холокоста, проучва обстановката в Близкия изток.

- Как ни влияят облиците, които виждаме всеки ден?

- Образите имат прочувствена мощ, още по-голяма от тази на словото. Имаме възприятието, че виждаме нещо в действителност, до момента в който то е селекция на истината. Образът е основан от камерата, от този или тази, който снима, тъй че той е отчасти същински. Всяка визия за света е редуциране. Ако би трябвало да забележим всичко, щяхме да се объркаме. Но съкращението сгъстява и основава мощно усещане, че сме видели истината, тъй че сме доста лесни за манипулиране.

- Насилието и форма на екстремизъм нахлуват в доста изказвания и диалози. Как да се оправим с него?

- Проблемът е, че не можем да се оправим. То предизвиква прочувствено заразяване, множеството хора се оставят да бъдат увлечени и тъкмо това ме тревожи. Става все по-трудно да се приказва рационално, т.е. да развием дискурс, спор посред ни. Това към този момент не се вижда даже измежду нашите депутати, които се ненавиждат и презират от още първата дума. Днес нашите представители сеят ненавист и аз към този момент не се усещам показан от депутатите. Има някаква болест на демокрацията и това е доста съществено, тъй като по-късно ни превземат сектите. Още през през ХIХ век Жюл Мишле споделяше, че “вещиците се раждат в пустините на разсъдъка ”. Точно това се случва сега. Всеки път, когато има обществена анархия, ние търсим изкупителна жертва и избавител. Когато се отприщи омразата, тя повежда хората, подтиква ги, поддържаме връзка единствено с хора, които изпитват същата ненавист като нас, това основава приятното възприятие за принадлежност и ние към този момент не се направляваме, тъй като всеки усилва омразата към съседа си. И това води до нещастието, която претърпяваме сега.

- Как си приказват във Франция през 2023 година една баба, оживяла от Холокоста, и 18-годишният вунк?

- В края на войната първото потомство не говореше между тях поради страстта, подбудена от нашето злощастие, само че и тъй като френската просвета не ни вярваше. Имаше изумителен културeн отказ, за които не можем да укоряваме французите, които опазиха доста евреи, във Франция имаше минимум депортации, доста французи не се поддадоха на нацистката ненавист, за разлика от страни като Румъния, Унгария даже Холандия. Оцелелите, скритите деца или депортираните оживели, се затрудняваха и не желаеха да приказват за това, с цел да не травматизират децата си. След това, през 80-те години, имаше филми, творби на изкуството, награди “Гонкур ”, които разрешиха това да се пресъздаде и да се приказва за него, само че не и в фамилиите.

Четиридесет години по-късно на бял свят се появиха внуците, културата се промени и прочувствената отдалеченост кара оживелите да приказват по-лесно. Понякога даже те приказват изненадващо прелестно, с цел да обяснят на внуците си какво се е случило. Много деца споделиха на родителите си “с какво прави ни въвличате във вашия смут ”, до момента в който внуците споделят тъкмо противоположното: те желаят да знаят. И по този начин връзката се възвръща, до момента в който сред децата и родителите се беше открило безмълвие.

- Какъв урок можем да извлечем от това?

- Войните би трябвало да бъдат отстранени! Урокът е секуларизъм, приемливост, емпатия посредством показване на религията на другия, културата на другия, историята на другия, а освен тоталитарният език, който показва единствено своята своята вяра, своята страна, своята обществена класа. Този тоталитарен език прекъсва другите и се подчинява на лидер, който е гуру или избавител. И когато една обществена група се сблъска с компликация, тя е нетърпелива да се подчини на лидер, който е културен шарлатанин, когато им споделя “гласувайте за мен, аз съм истината ”. Днес на планетата има доста демократично определени диктатори. Хитлер също беше демократично определен. Когато един властнически режим вземе властта и стане диктаторски, това провокира душевна гибел. Цари ред, тъй като към този момент няма спор. А сложното през днешния ден, е, че младите от време на време не задават повече въпроси, отиват в интернет, където постоянно отговорите са страшни.

- Можем ли въпреки всичко да забележим вяра в този безпорядък?

- Много съм разчувствуван от това, което се случва в този момент. Виждам, че същите думи се появяват още веднъж. От ранните ми години, преди Втората международна война, имам доста съответни мемоари за арести, принуждение на улицата,  брутални инспекции на френската милиция, война, войска, бойци в проваляне. Чух доста тежки думи като “ако има война, значи евреите са я почнали, с цел да завоюват повече пари ”. Преди няколко дни още веднъж чух “Смърт на евреите ”. Точно това претърпях преди и по време на войната.

Израелците не могат да не се пазят и реагират с извънредно принуждение. Има почтени жертви от палестинска страна. Палестинският народ също е взет за пленник и по света ще се разпространят ужасни облици, които ще усилят антисемитизма. Диалогът с народите е вероятен. Но ми се коства неосъществим сред водачи, които са се трансформирали в учебни заведения по ненавист. Надявам се, че израелците бързо ще отстранен блокадата, че те самите ще създадат филантропичен кулоар. В изключителни обстановки няма резистентност, има опозиция, конфликт, война. За момента не можем да приказваме за резистентност, само че се надявам, че доста бързо нещата ще се възстановят, с цел да съживим правилата на устойчивостта. Тя ще се появи в следвоенната просвета, както ние я преживяхме след Втората международна война.

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР