Автор: Боян Рашев , https://www.sustainability.bg Да, случи се: Както глобалните

...
Автор: Боян Рашев , https://www.sustainability.bg Да, случи се: Както глобалните
Коментари Харесай

ВЕИ революция ли? Не, газова!


Автор: Боян Рашев, https://www.sustainability.bg

Да, случи се: Както световните вложения, по този начин и новите конфигурирани мощности на ВЕИ през 2018 година са по-ниски спрямо миналата 2017 година Годините на непрекъснат растеж свършиха и то доста преди ВЕИ да са заели важен дял в енергийното ползване.

През лятото на предходната година разгласих „ ВЕИ революцията залязва„, където направих следната прогноза:

„ ВЕИ революцията се проваля: Глобалните вложения и инсталациите на ВЕИ – на първо място слънчева и вятърна сила – ще стартират да понижават годишно още преди 2020 година Не мисля, че в миналото слънчевата и вятърната сила ще доближат важен дял в световното ползване на сила. “

Данните за 2018 година към този момент са налични и най-изненадващо се оказвам прав още в първата допустима година. За вложенията първо излязоха извънредно оптимистичните данни, които BNEF разгласява още в средата на януари – прекомерно рано, с цел да бъдат изцяло достоверни. Но и те стигат, с цел да се види ясно, че световните вложения във ВЕИ стагнират от 2015 година насам и през 2018 година още веднъж записват спад, който Международната организация по енергетика (IEA) удостовери в последния си отчет.

Фигура 1. Глобални вложения в чиста сила (вкл. energy smart technologies & low carbon services, които не са ВЕИ, а технологии за ръководство на мрежата и складиране)

За разлика от вложенията във ВЕИ, тези в добива на петрол и газ последните 2 години още веднъж се върнаха към прогресивен тренд и през 2018 година доближиха 475 милиарда $.

Далеч по-изненадващ обаче е фактът, че за първи път от 2002 година насам имаме спад в новите конфигурирани мощности на ВЕИ на световно равнище по отношение на миналата година. Това е най-важната и значима информация, която можем да изведем от графиката по-долу, само че в прессъобщението на Международната организация по възобновима сила (IRENA) тя въобще не се разяснява. Забележете, че разминаването сред данните на BNEF и IRENA е голямо: да вземем за пример до момента в който първите се хвалят с следващ скок на слънчевата сила със 109 GW конфигурирани мощности за 2018 година, вторите дават единствено 94 GW, което значи нулев растеж на инсталациите и доста огромен спад в вложенията (заради по-ниската междинна цена).

Фигура 2. Инсталирани мощности за произвеждане на електрическа енергия в света (IRENA, 2019 г.)

Всъщност, ситуацията е още по-зле от това, което се вижда на горната графика, тъй като тя се отнася единствено до производството на електрическа енергия, а последната е под 20% (ако се сметне и обичайна биомаса пада още повече) от крайното енергийно ползване в света. Затова си коства да хвърлим взор и върху развиването на до неотдавна най-големия източник на чиста сила – термалните слънчеви колектори , чиято обща конфигурирана мощ към момента надвишава тази на фотоволтаици, тъй като се натрупа постепенно от повече от 30 години.

Фигура 3. Нови съоръжения на термални слънчеви колектори в света (IEA, 2018 г.)

Тук блъскам на камък, тъй като се оказва невероятно да намеря данни за 2018 година – никой към този момент не ги следи задоволително от близко – и би трябвало да се задоволя с по-стари. Те ясно демонстрират, че след мощното нахлуване на дотациите за фотоволтаици, пазарът на термални колектори се срутва и след 2013 година имаме непрекъснат спад на новите съоръжения. Абсолютно съм уверен, че това продължава и през 2018 година

Сигурен съм, че ще се намерят доста хора, които ще докарат от 10 кладенеца вода и ще обяснят, че прелестният нов свят, захранван напълно от ВЕИ, е неминуем. Да, обаче действителността е малко друга, както ясно демонстрира тази последна графика.

Фигура 4. Ръст на световното ползване на първична сила по източници и райони, 2017-18 (IEA, 2019 г.)

Въпреки невероятната политическа поддръжка и трилионите долари дотации за ВЕИ в последното десетилетие, през 2018 година всички фосилни горива не престават да порастват, като природният газ безусловно излетява нагоре, осигурявайки 44% от световния годишен растеж на енергийното ползване . Слънцето и вятърът се задоволяват единствено с по 7% – тъкмо колкото и нуклеарната сила. Газът превзема планетата, тъй като е по едно и също време чист, благонадежден, ефикасен и отделя двойно по-малко парникови излъчвания от въглищата. Докато е разполагаем в обилие и на ниска цена, няма мощ, която да попречи на бизнеса и хората да го употребяват от ден на ден, стига да имат достъп до доставки, а инсталациите за втечняване и регазификация, които вършат допустима презокеанската търговия, никнат като гъби след дъжд. Освен това, зелените политики за ограничение на СО2 и нуклеарната сила плюс всеобщото нахлуване на ВЕИ в действителност му оказват помощ да измести другите енергийни източници.

Доминацията на газа и неналичието на растеж на инсталациите на ВЕИ са справедливи обстоятелства, а не въпрос на мои персонални стремежи, позиции, планове или желания, тъй че не се сърдете на вестоносеца:

ВЕИ гражданска война ли? Не, газова!
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР