Автор: Андре Беркоф, радио Сюд21 февруари 2023 г.Не мисля, че

...
Автор: Андре Беркоф, радио Сюд21 февруари 2023 г.Не мисля, че
Коментари Харесай

Жерар Шалиан: Не е възможно украинците да победят руснаците и да ги изгонят напълно от страната

Автор: Андре Беркоф, радио " Сюд "
21 февруари 2023 година

Не мисля, че ще има украинска военна победа. Не е допустимо да бият руснаците, т.е. да ги изгонят изцяло от страната, да ги смажат, тъй като демографското съответствие е 1:4. Това значи, че руснаците губят доста хора, само че те имат четири пъти по-голямо население от Украйна. Когато договарят, украинците ще изгубят една дребна част от територията си. Не мога да ви кажа какъв брой, към този момент е 15%, може да станат и 10%, само че в последна сметка ще изгубят едно парче. В момента се вършат оптимални старания да се опитат да завоюват. Но един ден ще би трябвало да се договаря. Ако не можете да спечелите, би трябвало да преговаряте. Това е политиката, споделя френският експерт по въоръжени спорове Жерар Шалиан в изявление за Андре Беркоф и радио " Сюд ".

- Владимир Путин с дълга тирада за положението на нацията пред съветския политически хайлайф в Москва. Наистина дълга тирада: " Западът, Съединени американски щати са виновни, продължаваме офанзивата ". За какво става дума и къде се намираме няколко дни преди първата годишнина от съветската инвазия в Украйна? Добър ден, Жерар Шалиан!
- Добър ден!

- Жерар Шалиан, вие сте експерт по въоръжени спорове, по асиметрични спорове, публицист - написали сте доста книги - и на първо място ние се познаваме от дълго време - запознахме се в Куба. Били сте на всички фронтове и не коментирате и анализирате тактиките единствено от фотьойла си, а отивате съвсем на всички места. Чухте фрагментите от речта на Владимир Путин. Първо, той споделя " колкото повече далекобойни системи идват в Украйна, толкоз повече ще бъдем принудени да отблъснем опасността от границите ". И прибавя: “невъзможно е Русия да бъде победена на бойното поле и по тази причина Западът води нападателна дезинформационна акция против нас ”. После споделя, че Украйна е почнала войната и така нататък Какво значи всичко това съгласно вас, Жерар Шалиан?
- Речта на Владимир Путин е доста значима тирада на националистическа готовност. Това е неговият отговор на интернационалната мобилизационна акция на господин Зеленски, на противодействието на президента на Съединени американски щати. Много добре знаем, че март-април, идващите два-три месеца, ще бъдат решаващи както за едната, по този начин и за другата страна. Какво значи за едната и за другата страна? Това значи, че от западна страна се надяваме, че нападателната дарба на украинците, с цялата помощ, доставена извън, ще им разреши да раздерат съветския фронт и да отхвърлен съветските сили. Руската страна явно е в течение на този план и за тях е важно да се задържат оптимално, като в същото време се опитват да създадат контраофанзива там, където противниковият военен ред би могъл да поддаде. Следователно се намираме в решителен миг. Какво може да се случи? Това е въпросът. Могат ли украинците да осъществят извънредно позитивния план на господин Зеленски да си възвърнат всичко изгубено? Или противоположното, ще бъдат ли в положение руснаците да се задържат - от една страна, в Крим, от друга страна в Донбас, т.е. териториите, където съветското наличие е доста?
- Имайки поради бойния ред на наличните въоръжени сили, кой блъфира и кой не блъфира? Отчасти и двете страни блъфират, само че кой блъфира повече от другия?
- И двете страни вършат забележителна агитация, всеки ни споделя своята версия за действителността и в тази рамка е доста мъчно да дадеш мнението си, тъй като каквото и да създадат руснаците, то естествено е лошо, или каквото и да създадат украинците, то е безусловно предопределено от тяхното право да атакуват, правото им на самостоятелност и така нататък и тъй наречените Ако желаяме да погледнем умерено ситуацията…
- Хладнокръвно, без страсти.
- Какво можем да кажем? Можем да кажем, че от една страна господин Путин загуби - в смисъл, че първичният му план за завземането на властта в столицата и установяването на проруска власт, беше безспорен крах. Той се отдръпна в проект Б, т.е. да се опре на личната си граница и да се задържи, и той добре се задържа. Какво можем да кажем за украинската страна? Можем да кажем, първо, че поддръжката на Запада беше повече от това, което можехме да си представим. От самото начало американците им оказват помощ с разузнаването - “ще бъдете ударени там ”, незабавно им доставиха леки оръжия и след това последователно се увеличи равнището на въоръжение, с цел да доближи през днешния ден до една безусловно класическа сурова война, в която доста ефикасно се убиват взаимно.
- А когато Зеленски желае самолети, ракети с отдалечен обхват, още не сме стигнали до такава степен?
- Не, въпросът, който поражда тук, е дали ние, западните страни, желаеме да дадем на украинците средства за поразяване на самата Русия? Защото самолетите не са предопределени за украинска територия, могат да излязат надалеч отвън нея. Тоест, желаеме ли да бъдем въвлечени във война…
- Пряка.
- В същинска война, в глобализирана война? Не. Това, което желаеме, е да отслабим оптимално руснаците, без да стигаме до такава степен да ги тласкаме към крайности, т.е. досега, в който Владимир Путин ще си каже “трябва да ударя по-силно ”. Така че ние желаеме да избегнем това. На ръба сме, съвсем сме стигнали границата на това, което е допустимо да се реализира. От украинска страна, те са освободени на 85%, т.е. по-голямата част от украинската територия е свободна, украинците заплатиха извънредно висока цена във връзка с инфраструктурата…
- И на бойци също.
- И на бойци. Няма нито едно съществено число, само че от хората, които познавам на терен, французи, които са съществени наблюдаващи, ми споделят, че загубите са тежки и украинците не се стремят да прахосват в повсеместни офанзиви хората, с които разполагат, тъй като в една атака би трябвало да се рискува доста. Те са покрай лимита. Не знаем какъв брой непознати бойци има там, тъй като, в случай че си спомняте, Зеленски сподели, че е отворено за интернационални бригади - поляци, французи, американци са добре пристигнали, при изискване, че дойдат самостоятелно, а не като представители на своите страни.
- Казахте, че речта на Путин е извънредно значима. Говорехте за готовност, обяснихте, че идващите месеци са решаващи. Но в действителност това, което е доста поразително в неговата тирада, е, че той сподели “Западът желае края на Русия, желае да разпокъса Русия, няма да му позволим да го направи ”. Той насочва апел към твърдостта на съветския народ и явно към историята.
- Напълно. Това е дискурс на националистка готовност, той добре вижда, че този път натискът е извънредно тежък и може съществено да отслаби Русия. Във всеки случай, каквото и да стане, какъвто и да бъде резултатът от протичащото се, Русия ще излезе отслабена от тази история - отслабена от демографска позиция, отслабена от позиция на военния си потенциал, в резюме, това е тежък удар за руснаците. Това е несъмнено. Така че той активизира оптимално силата, казвайки  “внимание, хора, този път рискуваме да загубим душата си ”.
- Той приказва за оцеляването на Русия.
- А това постоянно трогва, без значение кой е народът. Той споделя “Внимание! Не става дума просто за военна победа, а за твоето оцеляване ”.
- Русия явно не е сама. Не желая да приказвам за стопанска система и дедоларизация, само че изказванията на Китай, на БРИКС и т.н. не значат ли, че Русия не е сама и може да разчита и военно, и стопански на избран брой сили, които към този момент мълчат, само че могат да се намесят?
- Те към този момент се намесиха. При глобите, да вземем за пример, които обикновено трябваше да обиден доста тежко Русия. Тези наказания бяха заобиколени с помощта на помощта на Индия, с помощта на помощта на Китай, с помощта на други, т.е. Русия не е сама, тя напълно не е единомислещо наказана. За тези, които се интересуват какво става в Организация на обединените нации, осъждането на съветското действие, което е експанзия, не е наказано като нещо безусловно нетърпимо. Така че Русия не е сама. Тази интернационална поддръжка, тази потенциал за икономическо оцеляване, който е доста значим, въпреки всичко те би трябвало да продължат да ядат, да създават, да съществуват, да дишат и така нататък, те го имат. Това не е безспорната самотност, която са претърпели други режими, когато са били затруднени просто да оцелеят.
- Това е несъмнено. Казвате, че това е тежък удар за Русия - това е ясно и някои от тях го признават. Но не рискува ли и Украйна, в случай че не разпокъсване, то най-малкото неутрализация - бих споделил отрицателна -, в случай че нещата продължат по този начин?
- Не имам вяра. Не мисля, че ще има украинска военна победа. Това е моята позиция.
- Казвате, че няма да има украинска военна победа, че това е невероятно?
- Мисля, че не е допустимо да бият руснаците, т.е. да ги изгонят изцяло от страната, да ги смажат, тъй като демографското съответствие е 1:4. Това значи, че руснаците губят доста хора, само че те имат четири пъти по-голямо население от Украйна. Те могат да си разрешат неща, които украинците имат интерес оптимално да заобикалят поради числеността си. От друга страна, тяхната самостоятелност е обезпечена, т.е. в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай, наблягам това, Украйна в никакъв случай повече няма да бъде съветска. Свършено е. Национализмът съществуваше още по време на Първата международна война, в случай че не и преди този момент. Изгради се от ден на ден и повече през последните 30 години, а тази война приключва неговото създаване по безусловно финален метод.
Когато договарят, те ще изгубят една дребна част от територията си. Не мога да ви кажа какъв брой, към този момент е 15%, може да станат и 10%, само че в последна сметка ще изгубят едно парче. Ще продължат да съществуват без териториална целокупност - добре, това съществува, без да броим, че може да се спори на кого принадлежи Крим.  Когато попитате турците, те ще ви кажат, че той е бил татарски. Когато попитате украинците, те ще ви кажат “това е наша земя с помощта на Хрушчов ”. На процедура той не е обитаем с украинци понастоящем и съгласно мен те няма да си го върнат.
Ако има договаряния, западните страни, основно Съединени американски щати, безспорно ще заявят…
- Във всеки случай те няма да изискат участие на Украйна в НАТО?
- Това не стои като въпрос, те не търсят война, а да подсигуряват нейната самостоятелност. Ще им кажат: “Вие сте недосегаеми. Гарантираме вашата цялост ”.
- Именно, тяхното битие.
- Руснаците няма да отхвърлят това. Да не приказваме, че те самите ще би трябвало да си ближат раните.
- Човек се чуди за какво никой не приказва за договаряния в този миг. Това, което казвате, което споделят и други хора, e явно, само че никой не желае да договаря към този момент.
- Защото сега се вършат оптимални старания да се опитат да завоюват. Но един ден ще би трябвало да се договаря. Ако не можете да спечелите, би трябвало да преговаряте. Това е политиката.
- Благодаря ви за поясненията, Жерар Шалиан!
Превод от френски: Галя Дачкова
Следвайте " Гласове " в
 
 
 
26 Фев 2023155125 Фев 2023607025 Фев 2023178723 Фев 2023561522 Фев 2023936222 Фев 20233444КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023128607 Фев 2023177126 Фев 2023577818 Фев 20231316
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР