Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив Местната власт ще съдейства

...
Автор: Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Пловдив
Местната власт ще съдейства
Коментари Харесай

Община Родопи го направи, инвестира 83 млн. във ВиК съоръж...

Автор: Александър Константинов, някогашен зам.-кмет на Пловдив

Местната власт ще спомага за създаване на значими уреди на нейна територия като плана за водоснабдяване с вода от Въча, Околовръстното шосе и директна връзка от Пловдив до летището

Община " Родопи " е може би първата в Пловдивска област, която одобри своя План за интегрирано развиване на общината (ПИРО) за интервала 2021-2027 година.

Характерно за нея е огромната територия - 525 кв. км, или 10% от територията на Пловдивска област, както и близо 450 км пътища. В общината е развито селското стопанство въз основата на чудесната земя в полите на Родопите. Тук са и едни от най-големите села в България. Някои от тях са с население от над 3000 души, колкото е належащо за образуването на независима община. Общо популацията е 30 000 души и непрестанно нараства.

В своя План за развиване общината е възнамерявала 203 млн. лева, или по 6767 лева на гражданин. За съпоставяне - в случай че Община Пловдив възнамерява същия размер на един гражданин, би трябвало да има проект за 2 милиарда и 335 млн. лева Най-големият дял е плануван в Приоритет 11 - водопроводна и екологична инфраструктура - 54 млн. лева, или 26,79%. Вторият по величина е Приоритет 3 - енергийна успеваемост е за 28,5 млн. лева, или 14,04%. Третият, Приоритет 12 - рационализация и цифровизация е за 23.93 млн. лева, или 11,79%. Общо трите целта обгръщат 52,62% от плануваните разноски по ПИРО.

В проекта са маркирани и планове, които са държавна отговорност, само че ще се развиват на територията на община " Родопи ", като жп линия до Летище Пловдив, Околовръстното шосе, което е напълно на територия на общината. Особено значимо за общината е развиването на газопреносната мрежа до всяко по-голямо обитаемо място. Газоснабдяването на по-големите села ще реши както екологични, по този начин е енергийноефективни проблеми. Друг значим народен план на територията на общината е водоснабдяването на Пловдив и другите общини от агломерацията от язовир " Кричим ". Всичко това не може да се финансира с общински запаси, само че ще се осъществя със съдействието на Общината.

Планът планува финансови запаси за развиването на присъщи за общината бизнеси. Такъв е кулинарно-виненият туризъм въз основата на десетките винарски компании в общината. Тя е богата с културно-исторически монументи, манастири и други религиозни места, където може да се развие туристическият бизнес. Много средства са планувани за нови детски заведения, учебни заведения и медицински заведения. Близостта до огромния град слага високи условия към качеството на живота в селата. Реализацията на този проект през идващите години ще трансформира община " Родопи " в доста привлекателно място за живеене и отдих.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР