Автомобилното застраховане все още доминира на българския застрахователен пазар. По

...
Автомобилното застраховане все още доминира на българския застрахователен пазар. По
Коментари Харесай

В България предпочитаме да застраховаме имота и колата си, вместо живота си

Автомобилното обезпечаване към момента господства на българския осигурителен пазар. По думите му в България избираме да застраховаме парцела и колата си вместо живота си. Това съобщи в Бизнес Видео Подкаста на businessnovinite.bg Веселин Ангелов. Той е член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователите и изпълнителен шеф на ЗАД " Алианц България ".

Ангелов е с инженерно и икономическо обучение и има повече от 15 години стаж във финансовата сфера.

Горното той споделя със страдание, тъй като съгласно него хората би трябвало да обръщат от ден на ден внимание на животозастраховането. Именно то дава механизъм и метод да се посрещне мъчно събитие в живота като акцидент, заболяване и гибел на непосредствен.

Една застраховка живот е доста по-важна от имуществената даже, когато се касае за ипотечен заем и пазаруване на жилище, тъй като тя обезпечава сигурност на този, който го изплаща и неговото семейство. Има някои банки, които не оферират наложително нейното подписване, само че даже и тогава има огромен % хора, които биха желали да подсигурят и подобен вид риск.

По думите на Веселин Ангелов една застраховка живот би оскъпила даден ипотечен заем с към 3%, само че сходен ход от страна на купувачите на парцел е потвърдил своята полза.

У нас всеки 7 от 10 лева платени за застраховки са за коли. Делът на наложителната гражданска отговорност. 40% от всички застраховки за гражданска отговорност, а към 30% са за каско.

Ангелов уточни, че в случай че има растеж в цените на гражданската отговорност, то той не би трябвало да изпреварва инфлацията. Нормално е тук да се калкулират сервизни услуги и стойност на части, които нарастнаха през годината.

Освен в случаите при ипотечен заем растеж на пазара на имущественото обезпечаване има и на непринуден принцип, като от ден на ден хора избират да застраховат дома си. Често това се случва на базово равнище и не се включват опасности като кражба и токов удар.

Принципът при този вид обезпечаване е че застрахователите покриват строителната стойност на парцела, а не неговата пазарна цена, себестойността на строителството е релативно идентична без значение дали ще строиш в центъра или в някой по-краен кварта, сподели още Ангелов.

Все още екзотични за пазара са земеделските застраховки. Стопаните у нас избират сами да носят риска. Появяват се и артикули ориентирани към обезпечаване на централи със възобновима сила, които ще набират все по-голяма известност на фона на климатичните промени в света, сподели още Ангелов.

Сред забавните предмети, които застраховат българите, са антики, диаманти, часовници. Има такива, които застраховат даже облеклата си – скъпи дизайнерски произведения, които са оценени на няколко хиляди лв..

Веселин Ангелов сподели още, че има и българи, които са застраховали себе си за суми в размер от над 10 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР