Автомобилните производители трябва да се подготвят продължителен глобален недостиг на

...
Автомобилните производители трябва да се подготвят продължителен глобален недостиг на
Коментари Харесай

Прогноза: автомобилните производители ще страдат с години заради кризата с чиповете

Автомобилните производители би трябвало да се приготвят нескончаем световен дефицит на полупроводници. Той сигурно ще продължи и след идната година и по тази причина би трябвало да се мисли в посока потребление на по-малко чипове в колите. Това декларират от консултантската компания Roland Berger, представена от Bloomberg.

Сериозните усложнения ще продължат до 2022 година, считат анализаторите. Прогнозите им са в несъгласие на редица автомобилни компании, които се надяват рецесията да отслабне през втората половина на идната година. Но потенциалът ще остане стеснен в дълготраен проект и тъй като производителите на чипове не влагат в спомагателни доставки.

От края на предходната година дефицитът на чипове не понижава, което принуди производителите на транспортни средства да понижат производството си под равнищата от предходната година. След слабите доставки през третото тримесечие, производители като VW и Daimler AG, обявиха, че чакат обстановката да се усъвършенства през идващите месеци. Други обаче, като Stellantis, предвиждат по-дълги разстройства.

Текущите модели коли нормално имат децентрализирана система с обособени полупроводници, контролиращи обособените функционалности. Средно транспортните средства съдържат 1400 високотехнологични съставни елементи, само че съгласно специалисти прекосяването към централен модел с един компютър, контролиращ редица функционалности, може фрапантно да понижи броя на чиповете, нужни в транспортното средство.

Недостигът на чипове докара и до повишаване на колите втора употреба. На огромен пазар като във Англия да вземем за пример, цените се повишават с невиждани темпове, откакто повече хора търсят за покупка транспортно средство втора употреба. Тенденцията се задвижва и от слабото предложение на нови коли. Това сподели изследване на автомобилната група АА.

Според данните цената на най-популярните за покупка модели в Обединеното кралство се е нараснала с 57% от 2019 година до момента.

Модел на Fоrd Fіеѕtа да вземем за пример, който е най-популярният за продажба в уеб страницата на АА CARS, коства 9 770 паунда. Цената му преди две години е била 7 448 паунда. Най-търсени са " съвсем новите модели " - до петгодишни.

Кризата с съставените елементи може да вещае още проблеми, които предстоят, съгласно консултантска компания AlixPartners, която дефинира цената на рецесията за промишлеността на 210 милиарда $ изгубени продажби тази година.

Недостигът на смоли, метал и каучук стартира от ден на ден да се усеща, счита Александър Мариан, ръководещ шеф на парижкото поделение на AlixPartners.

" Доставките на полупроводници би трябвало да се покачат доникъде на идната година. Но това е дървото, което крие гората и ще забележим и други дефицити ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР