Автомобилни инструктори са готови да организират протест, ако предложението за

...
Автомобилни инструктори са готови да организират протест, ако предложението за
Коментари Харесай

Автомобилни инструктори се заканват да извадят 1500 коли на площада

Автомобилни инструктори са подготвени да провеждат митинг, в случай че предлагането за увеличение на практическите часове за взимане на любителска шофьорска брошура от 31 на 42 се одобри, оповестиха техни представители на конференция. Идеята е част от желаните промени в програмата за подготовка на водачи на моторни транспортни средства.

От Сдружение " Национален автоинструкторски съюз ", " Съюз на българските автомобилисти " и Сдружение " Български автоинструкторски съюз " са срещу въвеждането на GPS следене на образователните коли.

" Тръгваме по цивилизован път - конференция, среща с министрите (на превоза и обучение, б.а.), само че в случай че не бъде чути, мисля, че ще извадим 1500 автомобила на площада ", сподели ръководителят на Сдружение " Национален автоинструкторски съюз " Стоян Малковски. Последният митинг на автомобилните инструктори беше преди повече от две години и половина, като мотив за него бяха обвиняванията в корупция, към представители на гилдията и се предложиха промени в организацията на изпита, които макар митингите бяха признати.

Малинка Бондаренко от СБА уточни, че съгласно данните на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА), която е виновна за изпитите, 67% от явилите се взимат брошура от първия път, а към 20 на 100 от втория, откакто са минали наложителните по-закон спомагателни 4 часа. " Защо поради едни 20% ще караме останалите да се возят спомагателни 11 часа и да заплащат в допълнение ", попита тя.

Колегите и допълниха, че в този момент всеки, които не се усеща задоволително квалифициран може да вземе колкото желае спомагателни часове. През лятото обаче представители на други две организации на автомобилни инструктори - " Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България " и " Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка " поддържаха измененията с аргумента, че равнището на обучаваните е паднала фрапантно.

" Обучаваме младежи, които не знаят къде е ляво и къде е дясно. Не знаят защо да употребяват краката си. При това състояние увеличението на часовете по кормуване е наложително ", разгласи тогава Йонка Грозев от " Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка ".

Представителите и на двете страни настояват, че те съставляват повече инструктори. " Браншът ври и кипи и някои хора се възползват от това, че не можем да се обединим ", заключи Бондаренко.

Тя се възмути, че при всеки тежък случай виновността се хвърля върху инструкторите, а не се споделя нищо за изпитите. " След като подобен огромен % взимат изпита, значи ги готвим добре, те да си видят изпитите ", е позицията на представителя на СБА. В поддръжка на причините си тя извади данни за наложителните часове образование в другите страни от Европейски Съюз.

В Германия те са 36, а единствено в Португалия (32) и Словения (41) са повече от изискваните в България. Беше посочено и че би трябвало да се преразгледа наложителното наличие на часовете по доктрина, които в този момент са 40. Към момента има предложение за понижаване на теоретичната подготовка от 40 на 26 часа. " Може да има отдалечено образование, самоподготовка и така нататък ", считат представителите на инструкторите.

По-данни на уредниците на конференцията автомобилните инструктори са 3000-3200, като образоват към 60 000 души на година.

На конференцията беше обявено и за притеснителни обстоятелства за избора на компанията, която да направи идея за измененията в организацията на образование. " Фирмата е записана през август 2018 година, няма опит в областта на пътната сигурност, а адресът и съответствува с този на звеното на ИААА в Благоевград ",беше казано на конференцията.

На въпрос на " Дневник " от Министерство на превоза прецизираха, че изборът на компанията е изработен от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ", като поръчката е за под 60 000 лв. и надлежно не е нужно да бъде обявявана социална поръчка. В своя обществена изява министърът на превоза Росен Желязков уточни, че става въпрос за контракт на стойност 24 хиляди лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР