Автомобилите също ще преминат на тол такса след време. Който

...
Автомобилите също ще преминат на тол такса след време. Който
Коментари Харесай

Тол таксите не качват инфлацията, убеден Караджов. След време и автомобилите ще плащат

Автомобилите също ще преминат на тол такса след време. Който употребява заплаща, който замърсява - заплаща повече.

Това съобщи вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия за обсега и цените на тол системата. Припомняме, едно от настояванията на протестриращите през днешния ден превозвачи визира тъкмо желанието за обгръщане на тол системата и на второкласната пътна мрежа.

България разполага със система за тол, която дава опция да бъде разпределена тежестта от нужните средства за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Справедливият метод е към 2/3 от събираните средства се заплащат от превозвачите, а 1/3 да е величината на събираните средства от винетки, изясни Караджов.

Няма да налеем инфлацията. Време е да сложим ред в къщичката, акцентира Караджов и даде образец:

Ако возим 16 хляба, 8 кг сирене и 8 литра мляко в камион по автомагистралата, без значение дали камионът е под или над 12 тона, повишаването ще е с една стотинка. Инфлация от една стотинка върху 8 литра е толкоз пренебрежима големина и не може да се твърди, че това ще способства за инфлация.

Ние ще допринесем да се придвижи тежестта за този, който заплаща, употребява пътя, поврежда и зацапва.

Гроздан Караджов настоя да се вкарат тол таксите за второкласните пътища, като рекомендациите на Световната банка са и третокласната мрежа да бъде прибавена.

Припомняме, че превозвачите желаят още: Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен интервал, понижаване на акциза на горивата с 50% за интервал от 6 месеца; дотации за нерентабилните линии и обезщетения за преференциалните пътувания на възпитаници, пенсионери и други

По отношение на сигнали от компании за зимното разчистване и заплащането за тях, Караджов съобщи, че е разплатено настоящо - всички суми по зимното поддържане би трябвало да са изплатени. Повече информация по въпроса даде ръководителят на АПИ Тодор Василев. Той добави, че досега над 37 млн. лева са изплатени за зимно поддържане. Всичко друго като остаряло заплащане от януари, февруари месец към този момент е разплатено. Реално сега има документи за към 13 млн. лева, те са в развой на обработка и ще бъдат платени в границите на идващите седмици, увери Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР