Автомобилите изминаха дълъг път, откакто се появиха на бял свят

...
Автомобилите изминаха дълъг път, откакто се появиха на бял свят
Коментари Харесай

Ужасните функции, които никой не иска в новата си кола

Автомобилите изминаха дълъг път, откогато се появиха на бял свят в края на 19 век. Те вървят, стопират и се ръководят, както множеството хора биха се надявали. Стандартите са високи и е малко евентуално да си купите в действителност ужасна нова кола. Времето и технологиите са създали по този начин, че вниманието на клиента в този момент нормално се концентрира върху дребните елементи.
Прочетете още
Вместо да се тормозим дали моторът ще възпламени в студена заран, ние сме разочаровани от дребните неща - екран на таблото, който не е сензитивен на досег, гласово различаване, което се „ разсънва “ всякога, когато споменете производителя на колата си, подправени вентилационни отвори и изпускателни накрайници, които слагат формата над функционалността.

Всичко това потвърждава, че има някои огромни пропуски, които могат да се появят в архитектурата на едно съвременно транспортно средство. Затова и екипът на изданието SlashGear уточни ужасните функционалности, с които никой не би трябвало да се сблъсква в нова кола.

Фалшиви накрайници за шумозаглушител

Всички знаем, че огромните ауспуси, а за предпочитане няколко от тях, значат, че колите, от които произлизат, са мощни, бързи и екзотични. Погледнете красиво изваяните тръби в задната част на Pagani или шестте тръби, които ви споделят всичко, което би трябвало да знаете за Ferrari 365 GT4

Но при всички позитивни неща на ауспуха има и такива, които нервират. Audi е отговорна за монтирането на подправени накрайници на ауспуха на колите си от години, както и Mercedes. Дори първото потомство на Ferrari California има ауспуси, сложени в декоративни накрайници, до момента в който Bugatti Chiron крие няколко екстри по продължение на дифузьора.

Най-зле обаче е ситуацията при BMW 8-Series (на снимката), чиито тръби явно не са част от самия връх, както и при Audi SQ5, което има четири изпъкнали, хромирани накрайници на ауспуха, които наподобяват добре, само че са изцяло подправени. Вместо това същинският шумозаглушител стърчи отдолу под задната ризница.

Фалшиви вентилационни отвори

Ето още един образец за дизайнерска нелепост, която кара колите да наподобяват по-агресивни, в сравнение с са в реалност. Вентилационните отвори демонстрират колосален мотор под капака, който се нуждае от голямо количество изстудяване. В реалност те постоянно въобще не пропущат въздух.

Това не е изключително нова наклонност, защото R56 Mini Cooper S от 2006 година има подправен вентилационен отвор на капака, който е напълнен с парче черна пластмаса. Това беше дизайнерско мигане към това на предходното потомство R53 Cooper S, където всмукателната система беше употребена за изстудяване на компресора. Преминаването към турбокомпресор за R56 Cooper S означаваше, че вентилационният отвор към този момент не е нужен и беше инсталиран фалшификат, с цел да се резервира емблематичният дизайн.

Далеч по-малко фини са големите подправени вентилационни отвори на всеки ъгъл на поколението FK8 на Honda Civic Type-R от 2017 година Те наподобяват по този начин, като че ли ще обхванат големи количества въздух, с цел да охладят двулитровия мотор с турбокомпресор, само че вместо това са напълно декоративни. Задните решетки, показани на фотографията нагоре, са също толкоз подправени. Вместо това те служат за слагане на датчици за паркиране и нощни рефлектори.

Гласово различаване

Гласовото различаване на нашите телефони и в дома може да бъде ужасно. Говоренето с Alexa на Amazon е комфортен метод за конфигуриране на таймери, до момента в който готвите в кухнята, а Siri улеснява и прави безвредно телефонирането на другар по време на шофиране. Собствените системи за гласово различаване на автомобилните производители обаче не са чак толкоз положителни. Те постоянно се задействат, като се каже „ хей “ и името на производителя на транспортното средство. Или, което е занимателно в тази ситуация с Ferrari Roma и SF90, можете да кажете „ Ciao, Ferrari “.

Проблемът тук е явен. Siri е измислено име и никой не си споделя „ Окей Гугъл “, в случай че не желае да приказва с Гугъл Assistant. Но в колата? Много е евентуално да споменете марката на автомобила, който употребявате, когато разговаряте с пасажер или когато видите различен на пътя. Преди да се усетите, музиката ви е заглушена и колата прави това, когато не желаете.

Всичко това може да бъде простено, в случай че производителите на коли основат прилични гласови асистенти, само че софтуерните компании имат превъзходство тук. Затова е добре производители на коли по света да се придържат се към Alexa, Гугъл Assistant или Siri и да оставят нещата по този начин.

Хаптично сензорно ръководство

Това не е единствено недоволство от актуалната технология, само че е и същинска угриженост за сигурността - интериорът на автомобила не е място за сензорни контроли. Използването от Volkswagen на хаптични бутони на кормилото и таблото на неговия електрически ID.3 и на осмото потомство на Golf е може би най-яркият образец за софтуерния неуспех. В резултат на това VW даде обещание да върне физическите бутони за бъдещи модели.

Големият пробем с тези бутони, които нямат каквато и да е тактилна противоположна връзка, е че изискват човек да отвлече вниманието от огромното стъклено предно стъкло, показващо информация за това, което се случва пред колата.

Същото се отнася и за решението на Ferrari да отстрани физическия червен бутон за пускане на мотора от най-новите кормила. Докосването на сензитивен на досег панел, с цел да запалите най-хубавите коли на единствено в Италия, само че и по свят, просто не е това, което желаят клиентите.

Несензорни екрани

Само шепа производители към момента са отговорни за тяхното битие, само че това не понижава разочарованието. То е голямо, когато натискате екрана на информационно-развлекателната система и нищо не се случва. Aston Martin DBX е една такава кола, където докосването на екрана не прави нищо, с изключение на да оставя пръстов отпечатък. Вместо това би трябвало да навигирате в информационно-развлекателната подпора благодарение на тракпад и колело за приплъзване при Mercedes от предходно потомство.

За различка от хаптични бутони, за които към този момент стана сума, автомобилната информационно-развлекателна система служи за реализиране на баланс сред чувствителни на досег контроли и тактилни бутони. Бързото допиране или плъзгане на екран, с цел да се върнете към картата или да отговорите на повикване, може да бъде доста по-удобно и интуитивно от натискането на бутони или завъртането на колело за приплъзване.

Дори в случай че не сте съгласни и предпочитате приплъзване пред плъзгане, хубаво е да имате избор. 10-инчовият екран на Aston Martin, който не поддържа сензорни контроли, изключително когато Apple CarPlay е планиран като преживяване още с с първото допиране, се усеща неверно. Подобно дразнещо е по какъв начин информационно-развлекателната система на Mazda стопира екрана да бъде сензитивен на досег, когато колата е в придвижване. Хубаво е, че Mazda желае да ограничи разсейването на лидера, само че превъртането през екраните на CarPlay и Android Auto с колелцето за приплъзване на MX-5 е доста по-разсейващо, в сравнение с да протегнете ръка и да докоснете приложение.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР