Автомобил, къща, кон? Материалното никога няма да ни направи щастливи,

...
Автомобил, къща, кон? Материалното никога няма да ни направи щастливи,
Коментари Харесай

Как да бъдем щастливи: съветите на бивш монах


Автомобил, къща, кон? Материалното в никакъв случай няма да ни направи щастливи, споделя някогашният духовник Джей Шети. Неговият съвет: мислете като монасите. В изявление за Дъждовни води той приказва за пътя към смисъла и насладата от живота.

Джей Шети

Лос Анджелис, 11 преди обяд. Нашето онлайн-интервю с Джей Шети стартира. Всъщност, той е безсънен от пет сутринта - както всеки ден. И към този момент два часа е медитирал. Не, това не го предлага на всички. Но споделя, че за всеки един от нас е значимо да интегрира в делника си време за усамотение: минути, в които да понижим темпото, да се успокоим, да се фокусираме единствено върху една тематика.

Джей Шети напуща Лондон на 19 години. Заминава за Индия и става духовник в един ашрам. Решил се на тази крачка, тъй като ненадейно усетил, че копнее не за благосъстояние и триумфи, а за нещо напълно друго - за вътрешна естетика и за полезности, надалеч оттатък задоволяването на всекидневните потребности.

От духовник до мега звезда

В продължение на три години Шети живее покрай Мумбай, обикаля Индия и се включва в реализирането на разнообразни обществени планове. След това се връща в Лондон и стартира да снима къси видеа, които разгласява в разнообразни канали. В тях той употребява мъдростта на индийските монаси, с цел да отговори на разнообразни парливи модерни въпроси - за любовта, за специалността, даже за смисъла на живота. Малко по-късно започва и собствен подкаст - " On Purpose " ( " Нарочно " ), който жъне голям триумф. Днес го следват близо 38 милиона души, а той ги назовава " моето онлайн-семейство ". Неговите видеа се гледат от милиарди хора по целия свят. Така на " пазара " на духовното, където от ден на ден хора търсят себе си, смисъл, очакване и полезности, Джей Шети става мега звезда. Нищо чудно, че в този момент написа и книга: 400 страници под заглавие " Принципът: да мислиш като духовник ".

Джей Шети като духовник

" Това ми дава опция да навляза в дълбочина ", споделя той в изявление за Дъждовни води. " Мога да кажа доста повече, в сравнение с в късите видеа. А мога и да доближи до друга аудитория. " В книгата си Шети споделя за своите лични усеща и прекарвания като млад духовник. Той обаче цитира и научни проучвания, които удостоверяват неговите размисли. Според тези проучвания, наблюденията на мозъчната активност на монасите показвали, че те са най-щастливите хора, които изпитват най-голяма емпатия към близките. Шети счита, че всеки може да се приближи до това положение - би трябвало просто да търси мигове и места на покой и медитация.

Разбира се, това не е всичко. Трябва да се освободим от всичко отрицателно, споделя Шети, и да се обкръжаваме с хора, които ни тласкат напред и нагоре. Нужно е също така да разберем кои сме в реалност, какво в действителност желаеме, какво ни е значимо. Ще реализираме логичен и съразмерен живот едвам тогава, когато успеем да впрегнем дружно своите пристрастености, своите мощни страни и своето съпричастие към другите. А най-важното, съгласно Шети: " И дано всеки ден си задаваме въпроса по какъв начин можем да ощастливим различен човек ".

Но да мислиш като духовник е едно, а да живееш като духовник - напълно друго. Нима всички би трябвало да живеем като монаси? Джей Шети се смее на този въпрос: " Не, несъмнено. Аз самият към този момент не пребивавам като духовник. Женен съм, имам личен дом и своя компания. Никога не споделям на хората, че не трябва да бъдат богати, че не трябва да имат благосъстоятелност. Ние просто би трябвало да оставим материалните си копнежи на назад във времето. Да се освободим от мисълта: това желая да го имам, това би трябвало да е единствено мое. Важно е да работим за духовното си развиване. Материалното благосъстояние не те прави благополучен, само че може да ти помогне да бъдеш потребен на другите. Така в последна сметка освен ние самите ще се усещаме по-добре - по-добре ще се усещат и други хора. "

Удовлетворението е по-важно от щастието

Добре, само че какво да вършат тези хора, които нямат опция да живеят по този метод? Хора, които са заобиколени от войни или естествени произшествия, хора, които живеят в изискванията на пандемия? Шети дава отговор напълно простичко: " Нека тогава тези, които са в привилегировано състояние и нямат кой знае какви грижи, да поемат отговорност и да оказват помощ на хората в неприятно състояние. " Но тук някогашният духовник прецизира и нещо доста значимо: " Дори да си в потребност, това не значи, че си неработоспособен. Има хора, които - въпреки и в тежко състояние - показват необикновена мощ и съумяват да оказват помощ на другите. "

Книгата на Джей Шети излезе и на немски

" Ще съм извършил дълга си едвам тогава, когато целият свят е здрав и благополучен ", написа Шети в книгата си. В изявлението за Дъждовни води той показва: " За мен в действителност е значимо хората да изпитват не толкоз благополучие, колкото задоволство и да виждат смисъл в това, което вършат. "

Мнозина ще кажат: това, което написа и приказва Джей Шети, аз към този момент съм го чувал и чел. И несъмнено е по този начин, тъй като мъдростите на някогашния духовник са с хилядолетни корени. В неговата книга те са систематизирани по един прелестен за четене метод. И ни окуражават да се вгледаме с сериозно око в личната си ценностна система и да задаваме нови и нови въпроси.

***

Пълното изявление с Джей Шети можете да гледате в нашия Youtube Channel DW Books.

***

Вижте и по какъв начин живеят хората в кралството на щастието:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР