Автоматизирани устройства ловят“ ежедневно плаващи отпадъци край три бургаски пристанища.

...
Автоматизирани устройства ловят“ ежедневно плаващи отпадъци край три бургаски пристанища.
Коментари Харесай

Автоматизирани устройства „ловят“ плаващи отпадъци край три бургаски пристанища

Автоматизирани устройства „ ловят “ всекидневно плаващи боклуци край три бургаски пристанища.

Те са сложени край рибарските портове в „ Ченгене скеле “ и кварталите „ Сарафово “ и „ Крайморие “. Автоматизираните устройства, които доста наподобяват на кофи, са проектирани по този начин, че да се оправят с прилива.Обемът им е 100л. Изключително ефикасни са и резултатът е забележим.

Демонстрация по какъв начин работят устройствата беше направена по време на финалната конференция по план „ Прилагане на ограничения за понижаване на морските боклуци в Бургаския залив “. Той се извършва от Община Бургас в партньорство с Фондация „ Шанс за децата и природата на България “, както и Неправителствени организации „ The Blue Army “, Исландия. Финансирането му е по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

„ Целта на плана и всички действия, включени в него, бяха възстановяване чистотата на Черно море и понижаване на отпадъците, които годишно гълтам морето вследствие на разнообразни действия на хората, повишение на публичната осведоменост, съзнание и отговорност на жителите. “, изясни Мая Русева, шеф дирекция „ Стратегическо развиване “.

„ Всички действия по плана са наситени с доста послания, за да стигнат до повече хора и най-много до децата. Колкото повече се покачва информираността, толкоз повече се образува позитивно държание към околната среда “, съобщи по време на конференцията Весна Балтина, зам.-кмет „ Стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата “.

В рамките на плана бяха проведени разнородни начинания и интензивности за провокиране на отговорно и грижовно отношение към запазване чистотата на морската околна среда.

Тонове пластмасови, битови и други боклуци бяха извадени от водолази край Моста в Бургас и остров Св. Анастасия. В акциите, проведени от Община Бургас, се включиха водолази от Сдружение с нестопанска цел „ Приятели на морето “.

Огромен интерес и отлични резултати бяха реализирани и посредством друга атрактивна акция в границите на плана – „ Риболов на боклуци “. Еко самодейността се осъществя с присъединяване на локалната рибарска общественост и морето си „ отдъхна “ от килограми боклуци.

Друга интензивност, осъществена в границите на плана, беше използване на „ План за ограничение използването на пластмасови артикули за еднократна приложимост в постройките и пространствата на Общински съвет и общинска администрация – Бургас ”, за понижаване на генерираните пластмасови боклуци и повишение на знанията на локалната администрация и заинтригуваните страни по отношение на източниците на замърсяване на морските води. В 30 общински здания бяха сложени диспенсъри за пречистване на водата.

Заедно с сътрудниците от „ Blue Army “ бяха проведени просветителни акции измежду 750 възпитаници в 5 бургаски учебни заведения. Целта им бе да се образува отговорно отношение към запазване чистотата и запазване на голямото ни благосъстояние – Черно море. Множество лекции и уъркшопове, с интензивно присъединяване на бургаски деца и генериране на разнообразни хрумвания с еко устременост, бяха извършени взаимно с Фондация „ Шанс за децата на България “.

Продължителността на плана беше 14 месеца.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР