Автоматизирана система за граничен контрол с впечатляващ арсенал от функционалности

...
Автоматизирана система за граничен контрол с впечатляващ арсенал от функционалности
Коментари Харесай

Роботизиран детектор на лъжата ще решава кой да влезе в ЕС

Автоматизирана система за граничен надзор с впечатляващ боеприпас от функционалности ще бъде тествана по външните граници на Европейския съюз, излиза наяве от публично известие на Европейска комисия. Струващата 4,5 млн. евро на европейския поданик платформа iBorderCtrl се отличава с това, че събира в себе си разбор на документи, информация от обществените мрежи, само че и опция за осъществяване на „ разпит” на пътуващите и идентифициране на техни погрешни изказвания.

Системата се състои от две елементи. Първата е онлайн платформа, в която преди пътешестване се попълнят данни и документи, които се ревизират автоматизирано и още на този стадий евентуална престъпна или терористична активност бива сигнализирана на управляващите.

На границата непознатият жител застава пред терминал. На екрана анимиран граничар изисква още документи и задава въпроси за името, годините, мотива за пътуването и така нататък Отговорите се записват от уеб камери, които обработват десетки микрогримаси в разнообразни зони на лицето в търсене на такива, които издават погрешни изказвания.

Проверката ще е с друга дължина и изчерпателност съгласно степента на риск, избрана при първичния разбор на предоставената от пътуващия информация преди да замине. Тя ще е съпроводена и със снемане на биометрични данни и, на сухопътните Граничен контролно-пропусквателен пункт, сканиране на транспортното средство.

Граничните чиновници в това време ще имат достъп както до тази информация, по този начин и до всички фотоси и видеокадри от предходни влизания и излизания от Европейски Съюз на проверяваното лице.

Първоначалните проби демонстрират 85% акуратност на оценките на iBorderCtrl, а тестванията ще стартират на летища в Унгария, Латвия и Гърция. Целта на основателите й е да се форсира граничният надзор и да се понижат разноските по него при нараснала успеваемост.

Правозащитници показаха опасения за надеждността на системата, защото сходни платформи по целия свят се сблъскват с проблеми като „ предразсъдъци” към избрани етнически групи (техни представители доста по-често са определяни от логаритъма като „ неблагонадеждни” без да има действително съображение за това).
Китай ще бори дисидентите с хай-тек система Публикуваш сериозен статус в обществените мрежи - кредитната ти оценка понижава
„ Традиционните детектори на лъжата имат исторически проблем с хвърлянето на виновност върху почтени хора и няма никакво доказателство, че изкуственият разсъдък ще промени това”, разяснява пред Си Ен Ен Фредерике Калтхойнер от „ Прайвъси Интернешънъл”.



Калтхойнер акцентира, че iBorderCtrl е „ част от по-голяма наклонност да се употребяват неразбираеми и постоянно неефективни системи за преценка и систематизиране на хора”. Експерти показват, че в доста опити надеждността на разбора на мимиките при засичане на погрешни изказвания се е потвърдила най-малкото като противоречива.

Има и деятели, съгласно които основаването на сходни автоматизирано попълващи се всеобхватни бази данни основават опасности както от усилване на държавния шпионаж, по този начин от злоупотреби от страна на тези, които имат достъп до информацията.



Американският политолог от ирански генезис Лалех Халили назова iBorderCtrl „ страховита приложимост на ненадеждни псевдонаучни способи за засичане на лъжи”. „ Това е позор за учените, които употребяват измамничество и ксенофобия, с цел да си подсигурят финансиране”, добави тя в „ Туитър”.

Не липсват и сравненията със „ обществения кредит” в Китай, където още веднъж благодарение на изкуствен интелект се прави оценка благонадеждността на жителите на база техните дейности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР