Автоматично ще се генерират данни от химични анализи на подземни

...
Автоматично ще се генерират данни от химични анализи на подземни
Коментари Харесай

Автоматично ще се генерират данни от химични анализи на подземни води в 20 пункта в страната


Автоматично ще се генерират данни от химични разбори на подземни води в 20 пункта за надзорен и действен мониторинг по план „ Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води “, оповестяват от Изпълнителна организация по околна среда.

Ще се сътвори опция за автоматизирано премерване на физико-химични индикатори в проби от подземни води. Това ще стане посредством мултипараметрични сонди, инсталирани в 20 пунка за надзорен и действен мониторинг. Изпълнението на Дейност 3 е част от план „ Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води “ по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG16M1OP002-1.019 „ Доизграждане и съоръжение на мрежите за надзорен и действен мониторинг на химичното положение на подземните води ”.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година Бенефициент на плана е Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС). Стартът на дейностите по рехабилитация и съоръжение на пунктове за надзорен и действен мониторинг беше даден през днешния ден (11.07) в с. Самораново, каптаж „ Купища “, един от двадесетте утвърдени пункта, които ще бъдат актуализирани по плана, с първа копка на бъдещата пътека в региона.

На събитието участваха представители на Община Дупница, с. Самораново, представители на ВиК Дупница, басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “ и други.

“Целта е да подобрим пунктовете за мониторинг и информацията за положението на подземните води. С този план ще го създадем, а досега сме очевидци на положително и дейно съдействие сред институциите и се надяваме това да докара до предстоящи положителни резултати. “, съобщи госпожа Мадленa Станимирова, шеф на дирекция " Мониторинг и оценка на околната среда " към Изпълнителна агенция по околна среда.

„ Финалните действия от плана ще дадат опция за привеждане на 20 мониторингови пункта в сходство с нормативните условия в региона на подземните води, както във връзка с досегаемост и опция за осъществяване на пробовземане, по този начин и във връзка с бърза проследимост на качеството на подземните води, “, съобщи господин Велчо Куюмджиев, шеф на отдел „ Мониторинг на водите “ (ИАОС) и началник на плана.

Пунктовете за надзорен и действен мониторинг на подземните води са определени след обширно проучване и разбор, осъществени в границите на Първи стадий от осъществяването на Дейност 3. Те се намират на територията на 4те басейнови дирекции у нас. „ Автоматизираното взимане на проби ще разреши определяне на замърсявания в подземните води на момента. Ще могат да се откриват и повреди в следстие на естествени бедствия и да се подават своевременни сигнали към ВиК сдруженията в съответния регион “, изясни господин Нели Бухалова, представител на компанията-изпълнител на активността ДЗЗД „ ЕКСТЕРА “. В рамките на Дейност 3 по плана се плануват и ремонтни действия, замяна на компрометирани железни структури и облагородяване в региона на обектите.

Проект „ Подобряване на мониторинга на химичното положение на подземните води “, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства посредством оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР