Автоматична система за реверсивно движение ще облекчи и обезопаси трафика

...
Автоматична система за реверсивно движение ще облекчи и обезопаси трафика
Коментари Харесай

Автоматична реверсивна система ще регулира трафика между София и Перник през Драгичево

Автоматична система за реверсивно придвижване ще облекчи и обезопаси трафика сред София и Перник през с. Драгичево. Умната системата със светофари ще проучва потока от движещите се коли и в избрани интервали ще провежда прекосяването в другите направления, в това число и завиването към обитаемоте места, през които минава трасето. Така ще се реши и казусът на с. Драгичево, към което след ремонт през 2019 година беше неразрешено завиването на ляво поради чести произшествия и жителите бяха затруднени. Системата ще се вкара в три подучастъка – в урбанизираните територии на София, с. Драгичево и Перник.

Оптимистичният вид за начало на строителството на оборудванията е до края на годината, само че в случай че има обжалвания, процесът ще стартира до края на месец март следващата година.

Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков в първия парламентарен надзор за есенната сесия на 49-тото Народно заседание. Регионалният министър отговоря в продължение на три часа на 21 въпроса от общо отправени към него 28 от народни представители за днешния ден.

„ Надявам се, че скоро ще пристигна времето, когато депутатите няма да питат министрите на районното развиване и благоустройството по кое време ще се ремонтира даден път, а просто ще наблюдават Национална тактика за развиване на пътната мрежа, която е за 8 години и три годишните стратегически проекти на АПИ за ремонт на републиканската пътна мрежа. Амбицията ми е дружно с Министерството на превоза и известията да разработим и внесем тази тактика за приоритизиране на пътищата, които подлежат на главен или настоящ ремонт и всеки ще може да следи дали се съблюдават заложените периоди “. Така министър Цеков отговори на серия от депутатски питания, свързани с нуждата от ремонт на третокласни пътища в разнообразни места на страната. Според него не е редно министрите или ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ да взимат решение кой път да се ремонтира след претенции от народни представители или кметове. „ Пътищата за ремонт би трябвало да се приоритизират, проучват и обследват и да се залагат в проектите “, безапелационен бе министър Цеков. Той изясни, че макар неналичието на сходни стратегически проекти сега, АПИ ще обърне внимание на третокласната пътна мрежа и на база постъпилите сигнали ще ремонтира проблематичните и рискови сектори.

„ Има нужда от създаване на нови пътни връзки към Стара Загора и Раднево от автомагистрала „ Тракия “, тъй като привличането на огромни вложители в района и повишаването на трафика обосновава целесъобразността на такава инвестиция “, съобщи още министър Цеков. Той означи, че досега АПИ не е обсъждала строителството на подобен пътен възел. Предстои планиране на пътната връзка от начална фаза, в това число осъществяване на нужните подготвителни процедури. Поръчка за планиране ще се разгласи следващата година, а реалистичният период за започване на строителни действия е 2026 година

Министър Цеков осведоми, че поради съществуване на предпазени зони по Натура 2000 се бави проектирането на пътния възел от Автомагистрала „ Тракия “ към Кермен. Затова са направени нови планови решения, които са подадени за оценка в Министерство на околната среда и водите.

След възобновяване на придвижването по основния път сред Мездра и Ботевград, което се чака да стане на 10 декември, ще се обследва положението на път II-13 в сектора на селата Осен – Девене, употребен като различен, и ще се подхващат дейности за привеждането му в обикновено експлоатационно положение, заяви още районният министър. Същото важи и за избрани сектори в общините Червен бряг, Нови Искър, Кнежа и Долни Дъбник Огледите ще стартират още този месец, осведоми Андрей Цеков.

Предстои образуването на механически експертен съвет към министъра на районното развиване и благоустройството, който да проучва положението на всички стартирани планове за водоснабдяване в страната от предишния век. Целта на съвета ще е да се произнесе кои планове имат капацитет и дали е оправдано тяхното довеждане докрай, сподели още министър Цеков. Така ще е ясно имат ли бъдеще планове като бент. „ Нейковци “, който да водоснабдява общините Трявна и Дряново, или бент. „ Кюстендил “ в едноименната община. Министърът напомни, че двата обекта са почнали да се строят през 1978 година като няколко пъти са замразявани и размразявани. В момента по тях не се работи поради мнение, че не са нужни поради понижаване на популацията. „ Не можем да кажем, че обектите не са нужни, само че би трябвало да има сериозна експертиза. В работата на съвета ще поканим и народните представители и кметовете от формираните региони, които пазят ползите, на обществото, с цел да чуем всички съображения “, увери Цеков.

Министърът съобщи още, че Министерство на регионалното развитие ще поддържа план за замяна на водопреносната мрежа в Брестовица. „ Казусът с мангана във водата е сериозен и се отнася за живота и здравето на популацията. Публична загадка е какви са аргументите, какви ограничения са подхванати, само че поради мангана цялата вътрешната мрежа е компрометирана и даже да се сменни довеждащият тръбопровод, това няма да реши казуса. Нужни са съществени интервенции, които не са по силите на общината и ВиК оператора. Проблем е неналичието на планове за довеждащи водопроводи и замяна на вътрешната разпределена мрежата. Държавата няма да стои безучастно и сега, в който се подадат плановете за финансиране, ще реагираме предпочитано, ще заделим средства за слагане на началото на строителството на решение на казуса, обвързван с живота и здравето на хората “, сподели министър Цеков.

Сегашният шеф на ВиК Монтана не може да извършва тази функционалност, сподели министър Цеков в отговор на въпрос дали шефът на комерсиалното сдружение дава отговор на законовите условия за заемане на длъжността. Министърът изясни, че разрешението за достъп до класифицирана информация на инж. Валери Иванов е било отнето през 2020 година, а за заемането на такава служба ръководителят би трябвало да има годно позволение за достъп до класифицирана информация на равнище „ поверително “.

„ След приемането на тази информация разпоредих да бъдат прекъснати правните отношения с Иванов по реда на Търговския закон “, уточни Андрей Цеков. И добави, че през месец юли „ Български ВиК холдинг “ ЕАД е уведомил дъщерното си сдружение ВиК Монтана, че е належащо привикване на общо заседание за избор на нов шеф. Поради липса на реакция е изпратено подсещаме. В резултат шефът на ВиК Монтана е изпратил писмо за привикване на заседание на съдружниците за 28 ноември тази година. „ Разпоредих на ВиК холдинга да свика общо заседание по самодейност на съучастник, а не по решение на шефа, тъй че се надявам събранието да бъде свикано скоро и надалеч преди 28 ноември “, сподели районният министър.

През този месец Министерство на регионалното развитие ще разгласи социална поръчка за правенето на отчет за оценка на сходството, нужен за довършването на строителството на пречиствателната станция за питейни води за град Сливен. След подписване на договорите с реализатори, се чака тя да бъде приключена през 2024 – 2025 година, заяви още министър Цеков.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР