Автоинструктори излязоха на протест срещу поредните реформи в шофьорските курсове

...
Автоинструктори излязоха на протест срещу поредните реформи в шофьорските курсове
Коментари Харесай

Протестът на автоинструкторите катурна спорните "реформи"

Автоинструктори излязоха на митинг против следващите " промени " в шофьорските курсове и изпити, които съгласно тях прикриват корупционни схеми. Стотици образователни коли се събраха по обяд на столичния площад " Батенберг " и затвориха придвижването по бул. " Цар Освободител ".  След срещи с министрите на превоза и на просветата протестиращите реализираха пробив -  противоречивите промени няма да влязат в действие.   

На процедура тематиката за измененията в образованието и изпитите на бъдещите водачи раздели автошколите на два лагера. Част от тях поддържат новостите - като увеличението на часовете по кормуване от 31 на 42 часа, което ще докара и до повишаване на шофьорските курсове до 1000 лв. и от горната страна. Другият лагер е на недоволните, които излязоха на митинга през днешния ден. Те още предходната година разясниха, че зад промените, които видимо би трябвало да пресекат пазаруването на шофьорски книжки, се крият частни апетити и харчене на публични пари. Една от измененията е въвеждане на скъпа система за GPS следене, която би трябвало да дебне и пази данните за всеки образователен автомобил и за всеки час по практическо образование на бъдещи водачи, плюс основаване на онлай указател с досиета на претендентите за водачи.

Автоинструкторите одобриха декларация, в която упорстват за анулация на заповедта за увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на GPS-контрол.

" Основно ни изкара на улицата заповедта, подписана от министъра на образованието, завишаване на часовете по процедура и свързване на часовете с електронен контрол върху работата на преподавателите по процедура. То е и корупция, и рекет. Настояваме за нова образователна документи ", разясниха пред БНР организаторите на митинга.



Оказа се, че предишното лято подчинената на Министерството на транспорта Изпълнителната организация " Автомобилна администрация " (ИААА) е упълномощила на малко частно ООД без опит да направи идея за възстановяване на контрола върху подготовката на бъдещите водачи. Задачата е била поверена на  " Софйон ", компания, основана месеци по-рано, управлявана от 29-годишна бизнес дама и записана в Благоевград на същия адрес, на който се обитава локалното отделение на ИААА. Няма документални следи от осъществяване на конкурс. Договорът със " Софйон " е бил подписан през юни 2019-а, а Министерството на превоза го разгласява на уеб страницата си едвам през ноември, притиснато от  въпросите на автоинструкторите.  

Още през лятото обаче стана ясно, че новите технологии за стягане на контрола към този момент се тестват в част от автошколите в страната - още веднъж без да е провеждана социална поръчка. Всъщност договорът със " Софйон " за правене на концепцията е написан по този начин, че същата компания да внедри и системата за GPS следене на образованието на водачите във всеки миг - от качването в колата през целия маршрут до края на образователния час или на изпита. Изработването на концепцията е коствало единствено 28 000 лв., само че основаването и внедряването на системата " Биг брат " във всички автошколи в страната ще излезе доста повече и за него ще заплати бюджетът, т.е. данъкоплатците. Автоинструкторите, които излязоха на митинг, се притесняват, че ще бъдат задължени да се " абонират " за " услугата " за GPS проследяване, което значи спомагателни разноски. 

 

ОБРАТЪТ

Спорната разпоредба, която предвиждаше нарастване на часовете по кормуване и въвеждането на GPS надзор в колите, отива на главен ремонт, стана ясно следобяд след срещите на протестиращите автоинструктори  с министрите Росен Желязков и Красимир Вълчев. Ще бъде сътвори работна група, която ще регистрира забележките на автошколите и ще предложи нови правила. Тя ще се управлява от Малина Крумова, ръководител на Държавната организация по пътна сигурност. 

„ Когато работната група излезе със съответните оферти, и те се одобряват и няма разнобой в сектора, и се одобряват консенсусно, тогава ще стартират промени в нормативната база ", даде обещание шефът на „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски.  

„ Тази група ще има разширени задания, които са свързани с това да се посочи какъв би трябвало да е изпитът, какво би трябвало да е образованието, какви да са нужните ограничения – доста по-широко, отвън провеждането на образованието и контрола върху образованието. Ще работим и в подтекста на новото законодателство, което следва да се приготвя по отношение на решението на Министерски съвет за нов Закон за придвижване по пътищата “, посочи Малина Крумова.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР