Южна Корея евакуира хиляди от Световното скаутско джамборе, тъй като тайфунът наближава

...
Автобуси започнаха да превозват хиляди скаути, присъстващи на Световното скаутско
Коментари Харесай

Автобуси започнаха да превозват хиляди скаути, присъстващи на Световното скаутско джамборе, от къмпинга им на брега на Южна Корея до места във вътрешността на страната преди тропическа буря, която се очаква да донесе интензивни дъждове и силни ветрове до полуострова в рамките на дни.

Повече от 1000 превозни средства започнаха да преместват около 36 000 скаути – предимно тийнейджъри – и възрастни доброволци във вторник от скаутското джамборе – известно като най-големия младежки лагер в света – което отвори врати миналата седмица в Буан, окръг на югозападното крайбрежие на Южна Корея , и в него участват участници от 156 държави.

В обширния къмпинг във вторник десетки хиляди скаути опаковаха палатките и вещите си и се редяха на опашка, за да се качат на автобусите, пътуващи за алтернативно настаняване в Сеул и околните райони.

Членове на корейските специални сили са били на разположение, за да помогнат при евакуацията, според репортери на мястото.

Съобщението за евакуация във вторник дойде, след като Световната организация на скаутското движение заяви, че призова Южна Корея бързо да премести скаутите от пътя на бурята и да осигури необходимите ресурси за участниците, докато се върнат в родните си страни.

Южнокорейската новинарска агенция Yonhap публикува снимки на червени автобуси, превозващи скаутите на безопасно място преди това, което беше описано като пристигането на „мощен тайфун“.


Повечето от скаутите ще бъдат настанени в Сеул и столичния район на столицата, където служителите са осигурили университетски общежития, правителствени и корпоративни центрове за обучение и хотели. Скаутството е световно младежко движение, което набляга на практически дейности на открито, като къмпинг и туризъм.

Джамборето започна миналата сряда в къмпинга, който се намира на земя, рекултивирана от морето, и стотици участници вече бяха лекувани от заболявания, свързани с жегата по време на едно от най-горещите лета в Южна Корея от години.

Предварително бяха изразени опасения относно наличието на толкова голям брой млади хора в обширна зона без дървета, която няма защита от летните горещини. Организаторите казаха, че къмпингът няма да се използва за никакви събития, след като скаутите си тръгнат.

Високите температури вече бяха принудили хиляди скаути от Обединеното кралство и Съединените щати да напуснат обекта. Британските скаути – около 4500 – бяха преместени в хотели в Сеул, докато американските скаути, наброяващи около 1000, бяха преместени в Кемп Хъмфрис, голяма американска военна база на 70 км (45 мили) южно от Сеул.


„Това е първият път от повече от 100 години Световно скаутско джамборе, когато трябва да се изправим пред толкова сложни предизвикателства“, каза Ахмад Алхендауи, генерален секретар на Световната организация на скаутското движение.

„Разочароващо е, че тези неблагоприятни климатични условия ни принудиха да променим плановете си“, каза Алхендауи.

Тропическата буря Ханун криволичи около югозападните острови на Япония повече от седмица, изливайки проливен дъжд, спирайки тока и повреждайки домове.

Рано във вторник сутринта центърът на бурята беше на 350 км (217 мили) южно от Кагошима, град в югозападния край на главния южен японски остров Кюшу.

Ханун имаше ветрове със скорост от 108 км/ч (67 мили в час) с пориви до 144 км/ч (89 мили в час) и се движеше бавно на север, каза Японската метеорологична агенция.

Метеорологичната агенция на Южна Корея, която измери бурята при сила на тайфуна от 126 км/ч (78 мили в час), очаква тя да се засили леко, преди да достигне Корейския полуостров в четвъртък сутринта.

Прогнозите са, че Канун ще донесе силни ветрове и проливни дъждове в Южна Корея от сряда до петък. Министерството на безопасността на Южна Корея инструктира местните служители да се подготвят за затваряне на крайбрежните зони, туристическите пътеки, речните паркове, подлезните тунели и други места, уязвими от наводнения.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР