Автобус в насрещното е последното нещо, което вижда вторият шофьор

...
Автобус в насрещното е последното нещо, което вижда вторият шофьор
Коментари Харесай

Вторият шофьор в камиона от катастрофата край Микре: Беше ужас!

Автобус в насрещното е последното нещо, което вижда вторият водач в камиона при злополуката в региона на село Микре , предишния петък. Той е и главният очевидец на случая, при който починаха 9 души, а други 19 бяха ранени.
 
Тази част от пътя София-Варна е един от най-критичните сектори в страната. Статистиката демонстрира, че в границите на тези 60 км в Ловешка област, от началото на годината са станали 100 произшествия.
 

" Беше някакъв смут - крясъци, викове, плач ", споделя Ивайло Петров, втори водач на камиона. Това е последният му спомен. Всичко се случва за секунди. " Влизаме в завоя и рейсът е против нас, изпреварва. Колегата скочи незабавно на спирачките, само че... ", споделя Петров.
 
Местните назовават този път гробницата. Екип на и ръководителят на Федерацията по авто спорт Владимир Илиев ревизира за какво секторът е толкоз рисков.
 
" Той е доста подвеждащ. Има хубава настилка, добра маркировка, позволена е относително висока скорост, оптимално допустимата - 90 км/ч. Човек  елементарно се доверява на тези положителни условия и става минимално внимателен ", изяснява Илиев.
 


Местата за изпреварване в региона на село Микре не са доста. А трафикът е огромен. " Трафикът от 2015 година се е нараснал със 70% по този път. Това е първокачествен път и доближава предала на опциите за вдишване на трафик ", изясни старши комисар Милен Маринов, шеф на ОД на МВР-Ловеч.
 
Точно преди завоя, на който челно се удрят рейс, цялостен с незрящи туристи, и камион, маркировката разрешава изпреварване, само че дистанцията не е огромно.  Една от версиите за случая е и точно тази - неверна маневра.
 
" Прекъснатата линия преди да пристигна съдбовния завой е към 400 метра. Това значи, че той е на минимума от опциите да бъде изпреварен един автомобил. За да изпревари, на него са му нужни 401 м ", коментира Владимир Илиев. " За да бъде сполучливо едно изпреварване, разликата сред относителната скорост на двата автомобила би трябвало да бъде най-малко 25-30 км/ ч ", добавя той.   
 

В противоположен случай ударът е неминуем. " За да се избегне челният удар, би трябвало, пътувайки, да се оглеждаме и встрани край пътя, при обстановка, която поражда пред нас ние би трябвало да имаме готово решение, тъй като, в случай че се стреснем, стресът блокира нашите дейности ", твърди още Илиев.
 
" При 50 км/ч, в случай че се блъснете и тежите 80 кг, то вашето тегло ще бъде равно на 1080 кг. Аз не познавам човек, който може да поеме 1000 кг натоварване ", изяснява Владимир Илиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР