Автобиографични разкази на 32 забележителни личности с вдъхновяващ пример и

...
Автобиографични разкази на 32 забележителни личности с вдъхновяващ пример и
Коментари Харесай

Представиха втората част на книгата Стара Загора: 100 портрета

Автобиографични разкази на 32 забележителни персони с въодушевяващ образец и принос в региона на културата, образованието, изкуството и науката бяха събрани в книгата „ Стара Загора: 100 портрета “, част II. Създаването на сборника е по концепция на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров „ Вие постоянно ще бъдете жител на нашата достолепна Стара Загора. Благодаря Ви, че каквото и да вършиме, където и да сте, носите нашия обичан град в сърцето си! Благодаря Ви за дарбата, за труда, за направеното, за образеца! Както е очебийно и в увода на книгата, те се вписват в благосъстоянието на Стара Загора, на България, на света. Вписват се в най-важния смисъл на човешката просвета и цивилизация – надграждането “, се обърна към всички герои на изданието градоначалникът.  

Във втория том от поредицата " Стара Загора: 100 портрета " още веднъж са показани емблематични създатели, дейци на образованието и науката, оставили и оставящи своя важен отпечатък в обществено-културния живот, освен на Стара Загора. Сред тях са: акад. Александър Петров, почетен ръководител на Съюза на физиците в България, виртуозът на китарата, музикантът Ангел Демирев, физикът доктор Антон Димитров, механически координатор на плана CMS RPC в ЦЕРН, Швейцария, актрисата и публицист Белла Цонева, хормайсторът Богдана Попова, скулпторът проф. Валентин Старчев, историкът Величка Койчева, диригентът Веселин Ненов, поетесата и публицист Виолета Бончева, актрисата Диана Найденова, художникът и галерист Димо Генов, оперната певица Евдокия Здравкова-Хорозова, шефът на музей " Литературна Стара Загора " Иван Матев, актрисата Койна Русева, фолклористът Крум Георгиев, основателят на Прабългарска школа за оцеляване " Бага-Тур " Райчо Гънчев, артистът Христофор Недков, примабалерината и балетен възпитател акад. Красимира Колдамова, Галина Боцманова, Десислава Стефанова, Зоя Майналовска, Иван Кирков, Проф. Иван Станков, Ириела Маринова, Магдалена Ралчева, Мария Бончева, Мария Донева, Мария Узунова, Мая Дългъчева, Симеон Симеонов, Соня Рачева и Стойчо Маджарски.
Асоциация „ Българска книга ” разгласи годишните награди „ Златен лъв ”
Издателство „ Кибеа “ и Издателството „ Точица “ са удостоени със „ Златен лъв “ за 2021 г. Това оповестих...
Прочети повече
„ Пандемията няма да спре светлата сила, която има поредицата. Това е благосъстояние, резултат от искреността на всички герои. Превръща я в уверено ентусиазъм на логичен живот и високи достижения. Благодаря Ви за съпричастността и отношението към обичаната Стара Загора “, се споделя още в посланието на кмета.


Техните документални автобиографични портрети впечатляват с многостранна увлекателност, идваща от откровената изповед на неповторимия им живот. В разказите им има напрежение, инциденти, завършения, битка, разочарования, победи, вяра. Има стотици кръстопътища и хоризонти на сплетени събития и характери, на гений и труд, на полезности и цели, на фантазии и воля. Откровенията от първо лице са сътворени с майсторство и себераздаване в ексцентричната конюнктура на 2021 година от 13 създатели, старозагорските публицисти – Радослава Рашева, Таня Иванова, Христо Христов, Максим Райнов, Йорданка Димитрова, Ваньо Стоилов, Павлина Дудева, Мила Маринова, Желязко Динев, Трифон Митев, Тоня Клисурова, Петър Драгиев.  

„ Гордея се, а още повече се веселя, че в много комплицирано време дружно направихме тази толкоз богата и слънчева книга. Благодаря за разбирането, съпричастието, партньорството “, обърна се към креативния екип Петър Драгиев.  

„ Представянето на тази превъзходна творба не съумя да се случи през тази година, заради пандемичната конюнктура, само че ние сме уверени, че през 2022 година ще бъде издадена и третата- последна част на „ Стара Загора: 100 портрета “. На нейната премиера ще успеем да поканим всички забележителни персони, герои на трите сборника “, изясни зам.-кметът Милена Желева. Тя добави, че книгите ще останат в паметта и ще останат за поколенията.  
Асоциация българска книга: Намаленият Данък добавена стойност върху книгите е глътка въздух, само че би трябвало да се трансформира в непрекъсната мярка
„ Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият Данък добавена стойност върху книгите е глътка въздух, само че би трябвало да се трансформира в непрекъсната мярк...
Прочети повече
Първа и втора част на изданието ще бъде разполагаем и на всички читалищни библиотеки от Община Стара Загора, както и в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

Още от СТАРА ЗАГОРА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР