Австрийският канцлер Себастиан Курц предлага промяна на Лисабонския договор, предаде

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц предлага промяна на Лисабонския договор, предаде
Коментари Харесай

Себастиан Курц предлага промяна на Лисабонския

Австрийският канцлер Себастиан Курц предлага смяна на Лисабонския контракт, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

"Имаме дългова рецесия, рецесия на еврото, рецесия с мигрантите, рецесия с климата и безпорядък към Брекзит. Нуждаем се от нов контракт за Европейския съюз. Старият към този момент не дава отговор на сегашната реалност ", съобщи Курц пред австрийския ежедневник "Клайне цайтунг " и други медии три седмици преди изборите за Европейски парламент. Лисабонският контракт не би трябвало да бъде фундаментално изменян в частта за съществуващите институции на Европейски Съюз, само че броят на еврокомисарите следва да бъде понижен, посочи Курц. Освен това Европейският парламент би трябвало да се базира единствено в Брюксел, а не в Брюксел и в Страсбург, както е в този момент.

"Европейският парламент би трябвало да спре да бъде пътуващ цирк. Нужен ни е нов контракт с по-ясни наказания против страните членки, които акумулират задължения, с санкции за страните, които разрешават на противозаконните мигранти да минават вместо да ги записват, и със сурови последствия за нарушаването на върховенството на закона и демократичната народна власт ", безапелационен бе австрийският канцлер. Австрийската национална партия на Курц е член на Европейската национална партия, която през март краткотрайно замрази участието на ръководещата партия в Унгария Фидес поради антиевропейските й позиции.

Австрийският водач означи, че не преглежда крайнодесните популисти като съдружници на равнище Европейски съюз, макар че личното му съдружно държавно управление включва крайнодясната Австрийска партия на свободата. "Целта ни е да създадем Европейски Съюз по-добър, а не да го унищожим или да се занимаваме с мечти ", посочи Курц.

Курц насочва предлагането си месец, откакто френският президент Еманюел Макрон оповести детайлния си проект за промяна на Европейски Съюз, отбелязва ДПА. Макрон предложи основаването на европейска организация за отбрана на демокрациите, която да помогне на страните членки на Европейски Съюз да пазят изборите си от хакерски атаки и операции. Френският президент прикани също по този начин за промяна на Шенгенското пространство и за основаването на обща гранична работа и работа за даването на леговище.
Според Макрон възможен нов контракт за Европейски Съюз би трябвало да дефинира отговорностите на Европейски Съюз в областта на защитата, било то в съдействие с НАТО или с други съдружници на блока. Тези отговорности следва да включват обособяване на повече средства за защита, уговорка за взаимна защита и европейски съвет за сигурност, който да включва Европейски Съюз.

Въпреки че Курц е срещу даването на Европейски Съюз на подготвеност в областта на защитата, той съобщи, че страните членки на блока биха могли да си сътрудничат по-тясно в тази област. Австрийският канцлер е обаче срещу проектите на Макрон за основаване на нови организации на Европейски Съюз. "Всеки път, когато има проблем, поражда предложение за основаването на нова институция ", сподели Курц.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР