Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да

...
Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се притеснява да
Коментари Харесай

Оста на популистите

Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се тормози да застава до противоречиви съдружници

© Reuters - За доста десни в Европа австрийският канцлер към този момент е модел на подражателство.

- Прехвръкналите искри сред Виена и Берлин демонстрират, че по тематиката миграция методът на Курц мъчно ще проработи. Още по тематиката
Меркел и съдружният й сътрудник реализираха единодушие за мигрантите

Германия желае да построи директни центрове по границата с Австрия, Виена ще предприеме ответни ограничения
3 юли 2018
Ангела Меркел желае ново решение за бежанската рецесия

Германският водач съобщи, че Европа е в заплаха, в случай че не се откри излаз
7 юни 2018
Аз, канцлерът Себастиан Курц

Австрия прегръща евроскептицизма
13 окт 2017
Новият Макрон, или идващият Макиавели

Себастиан Курц копира стила и тактиката на новия френски президент, само че наличието на политиката му е напълно друго. И още веднъж разсънва опасността от популизма
26 май 2017 " Себастиан Курц е рок звезда. " Думите са на новия американския дипломат в Берлин Ричард Гренел, който за късия си престой на поста към този момент съумя да разпали скандал с изказванията си, че желае да поддържа консервативни партии в Европа. Но смущаващият американски посланик напълно не е единственият почитател на младия австрийски канцлер.

С твърдата си линия против миграцията Курц завоюва властта в Австрия и в този момент придвижва посланията си на европейско равнище със почналото австрийско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Винаги безупречно облеченият канцлер е и новата звезда на европейската десница. Във време, когато крайнодесните настъпват и стават фактор освен в националните държавни управления (последно в Италия), само че и заплашват да подкопаят въздействието на Европейската национална партия на изборите за Европейски парламент следващата година, консерваторите гледат с очакване към младите попълнения в редиците си като премиера на Ирландия Ирландия Лео Варадкар и на Хърватия Андрей Пленкович, които да намерят рецепта за противопоставяне. Но най-вече очаквания събира Курц. За мнозина в немския Християндемократическия съюз (ХДС) да вземем за пример той въплъщава всичко, в което те желаят да се трансформира партията им сега, когато канцлерът Ангела Меркел се отдръпна.

Моделът " Курц " - либерал за бизнеса, популист за народа

През 2016 г,. още като външен министър, Курц пръв заприказва за затваряне на граници и се опълчи обществено против Меркел. Година по-късно поведе Народната партия на Австрия надясно и към успеха. Курц образува държавно управление с присъединяване на крайнодясната Партия на свободата, само че го дефинира като проевропейско. " За огромна част от десните в Европа Курц към този момент е модел на подражателство. Това се вижда изключително в Германия. Подходът му е елементарен: той копира националистите по въпросите на миграцията, а по икономическите въпроси следва класическите за десните тематики ", споделя пред " Капитал " политическият анализатор Флориан Траунер от Института за европейски проучвания в Брюксел.

Само за шест месеца бизнесът в Австрия усети облекчение от рухването на необятната коалиция на социалдемократи и християндемократи, която блокираше значими промени за повишение на конкурентоспособността. Мерки, ориентирани към по-висока работливост, като да вземем за пример предлагането за гъвкаво увеличение на работното време до 12 часа на ден, ще ударят обаче електората на крайнодесните. Това към този момент се вижда последните изследвания - Курц остава най-популярният политик с рейтинг от 44%, до момента в който този на вицеканцлера и водач на Партията на свободата Кристиян Щрахе се е сринал до 8%.

За сметка на това концепциите на крайнодесните, които разполагат със силовите министерства, са навлезли в политическото ръководство и публичният климат е изменен. Правят се опити за надзор над публичните медии. Директорът на Kunsthalle Wien Николаус Шафхаузен приказва за чувство за лимитирана независимост и неотдавна разгласи, че приключва прибързано контракта си, тъй като не желае да подчинява плановете си на културната политика на Партията на свободата.

" В Австрия популисткият дискурс взе превес ", твърди пред " Капитал " изследователката на популистките придвижвания от Университета в Хелзинки Емилия Палонен. Тя съпоставя австрийския модел с този във Финландия, където от 2015 година крайнодясната групировка " Истинските финландци " също влезе в съдружно ръководство с центристката партия на премиера Юха Сипиля. " При нас главната партия съумя да се наложи с тематики като здравна промяна и обучение. Това е и повода за разцепването на популистите преди година и последвалата промяна на съдружния сътрудник ", показва Палонен.

Десницата в Европа търси себе си

Стратегията на Курц поляризира европейската десница и в това време форсира процесите й на самоопределяне при новите политически условия, изяснява пред " Капитал " политологът Андреас Маурер от Университета в Инсбрук. " За холандските, люксембургските и немските християндемократи, които са ДНК-то на европейските християндемократи, Себастиан Курц мъчно може да бъде модел за подражателство. Защото те са доста надълбоко са свързани с християнската концепция за взаимност и поддръжка по отношение на малцинства и потиснати ",смята той. Новите десни обаче не се вписват в обичайния профил на християндемократите. " Европейската национална партия е пред избор по кой път да тръгне и политици като Курц единствено ускоряват разцеплението ", показва Маурер.

Австрийският канцлер прекрачва идеологически граници и не се тормози да застава до противоречиви съдружници. Това, което умее, е да бъде водач. Но в случай че се огледа по-внимателно, той не предлага политики. Зад слоганите, които притеглят внимание, няма изключително наличие. Идеята му за " ос на искащите " Рим - Берлин - Виена, която да стопира незаконната миграция, освен се оказа неуместно дефинирана поради препратките към фашисткото минало, само че и мъчно би могла да проработи поради разнопосочните ползи, както демонстрираха заканите на Австрия и Италия да затворят границите си поради новия немски проект за управление на мигрантските потоци.

Председател, който поляризира

Проблемът е, че от ръководителя на Европейски Съюз се чака да бъде ловък медиатор и безпристрастен балансьор, а не да слага преди всичко личните си национални ползи, изключително пък по взривоопасна тематика като миграцията. Курц обаче стигна до такава степен да прави неофициални сделки с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и по този начин да се намесва косвено във вътрешнокоалиционния спор с ХДС на канцлера Меркел. Освен това за наслада на унгарския министър председател Виктор Орбан Курц удостои срещата на върха на Вишеградската четворка в Будапеща преди десетина дни за да показа миграционния пакет за австрийското председателството. Вицеканцлерът Щрахе пък неведнъж е предложил страната му да се причисли към съюза на Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Предишния път, когато крайнодесните бяха в ръководството (от 2000 до 2007 година - бел. ред.), те нямаха дума във външната политика, напомня Андреас Маурер. " Тогава Австрия беше, географски видяно, най-източната страна на Запада. Сега Австрия е Западът на европейския Изток, само че не в географски проект ", показва политологът. И добавя, че този метод на правене на национални политики в обособена писта от общоевропейската - както се случва в този момент с ограниченията против миграцията в Германия, Австрия, Италия и ред други страни - няма по какъв начин да помогне за по-силен Европейски Съюз. В кратковременен проект – до идващите избори, може да проработи в интерес на националните държавни управления. Но в дълготраен проект това е губещ модел. И той е губещ за всички.
" Европа, която ни пази "
Започналото на 1 юли ротационно председателство на Европейски Съюз под мотото " Европа, която ни пази " има приоритет разрешаването на миграционната рецесия. Наред с това се продължава курсът на интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз. Усилията по промяната на Общата европейска система за предоставяне на леговище и по-специално на съглашението " Дъблин II " също ще продължат. Курц избира обаче " вместо кавги по какъв начин да се разпределят бежанците фокусът да се насочи върху отбраната на външните граници ". Виена се афишира за подсилването на Европейската гранична работа " Фронтекс ", войскови елементи по външните граници, както и за построяването на лагери от затворен вид в трета страна по сходен вид на австралийските, като главното изискване е " да не са атрактивни ". Те са предопределени за мигранти без статут, чието връщане по родните места е проблематично. Курц чака прогрес по миграционната политика " най-късно " до срещата на върха на Европейски Съюз на 20 септември в Залцбург. Ако не се стигне до общо съглашение обаче, Виена е подготвена на независими ходове с група съидейници.

Други значими тематики по време на австрийското председателство ще са договарянията по Brexit и бюджетната рамка измежду 2020 година Курц се разгласи срещу увеличение на вноските на страните членки в бюджета на Европейски Съюз след излизането на Англия. Той обаче желае орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа. По отношение на глобите против Русия, Виена ще работи за поетапното им унищожаване, като това е обвързано с прогрес в спора с Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР