Австрийските власти са предупредили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че

...
Австрийските власти са предупредили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че
Коментари Харесай

Австрия предупредила Христо Грозев, че Русия му готви покушение

Австрийските управляващи са предизвестили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че той не е в сигурност в страната, съобщава " Файненшъл Таймс ".

Авторът на публикацията написа, че преди няколко дни е получил известие от българския публицист, че преди малко е кацнал в Дъблин при полет от Австрия за Северна Америка.

" Почувствах вълна от облекчение. При естествени условия това презокеанско странствуване на Христо Грозев нямаше да е нищо удивително. Тъй като роденият в България Грозев работи за проверяващ уебсайт, той постоянно обикаля света.

Но това не са естествени времена. През миналата година Грозев и сътрудниците му неведнъж правеха разкрития за мрачни събития в Украйна и Русия, употребявайки техника за цифрово следене, наречена разследващ разбор с отворен код (Osint). Това накара режима на Владимир Путин да сложи 53-годишния Грозев в своя лист с " най-търсени лица ", показва изданието.

Този месец Грозев е научил, че руски убийци интензивно го търсят във Виена благодарение на локални сътрудници.  " Австрийските управляващи са на мнение, че не съм в сигурност там ", e споделил българинът на своя сътрудник и създател на публикацията.

Той е обяснил, че персоналните му данни са били налични за някогашен офицер от австрийската работа за сигурност по разпореждане на съветското разузнаване. Това го е принудило да потърси сигурност в Северна Америка.

Припомняме, в края на декември предходната година Христо Грозев беше разгласен за търсене от Русия. Малко по-късно журналистът заяви, че австрийските управляващи са му предложили денонощна защита.

Руският дипломат у нас Елеонора Митрофанова, която бе привикана за обяснения по проблема във Министерството ни на външните работи, изясни, че Грозев е разгласен за търсене единствено на територията на Руската федерация и Москва не е желала издирването му отвън граница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР