Австрийските власти са осуетили заговор за серия от терористични атаки

...
Австрийските власти са осуетили заговор за серия от терористични атаки
Коментари Харесай

Осуетиха серия от атентати на коледни базари в Европа

Австрийските управляващи са осуетили скрит план за серия от терористични офанзиви във Виена, Залцбург и в други европейски градове, подготвяни за Коледа и Нова година. В терористичната клетка вземат участие минимум трима мъже. Те са на възраст сред 25 и 31 години, етнически чеченци. Арестувани са в края на предходната седмица.
Твърди се, че други вероятни цели включват градове в Германия, Франция и Люксембург.

Лидерът на групата е в пандиза след два опита да стигне до Сирия и да се причисли към " Ислямска страна ". Той е поддържал връзка с хипотетичните си съучастници по мобилен телефон, макар наредбите на пандизите, които не разрешават това. От съучастниците си той е желал и помощ, с цел да избяга на независимост.

Австрийските електронни издания разгласяват детайлности за тримата чеченци. Основният обвинен е 24-годишния водач на групата, който от пандиза в Хартберг, намиращ се близо до Виена, е поддържал контакт с другите двама свои сънародници, които сега са следствени във Винер Нойщадт, град наоколо с Хартберг.

Планът на главния обвинен е бил да избяга от пандиза в Хартберг, с цел да извърши атентатите. Междувременно той е изместен в различен затвор с по-строг режим. По данни на австрийската осведомителна организация АПА първият атентат е бил заплануван на най-големия базар пред кметството или на също доста посещавания базар към катедралата Свети Стефан. Последващи атентати са били запланувани в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург.

Организаторът на терористичните дейности е осъждан дейно два пъти за присъединяване в терористическите милиции " Ислямска страна ". Първата си присъда е получил през 2015 година, защото дружно с майка си и с жена си е желал да се причисли към терористичните милиции в Сирия. Случайно тримата са били открити от турски служител на реда и са върнати в Австрия. На правосъдното съвещание дамата се е появила напълно забулена и едвам след позволение на брачна половинка е разкрила лицето си. Чеченецът е наказан на две години затвор, само че е пуснат прибързано условно, макар, че е станало известно по какъв начин е вербувал съзатворниците си и е съумял да убеди един полски католик да одобри исляма.

Двамата хипотетични съучастници на 25 и 31 години са били включени в бягството от пандиза и осъществяване на атентатите. Ссрещу двамата се води разследване.

Анонимно известие е насочило вниманието на службите за сигурност и за отбрана на конституцията към тримата мъже. След прослушване на телефонни диалози и наблюдаване съмненията се затвърждават, което води до арест на двамата съучастници. Полицията е проследила непрекъснатите контакти сред тримата даже откакто 24-годишният е бил изместен в Хартберг, където е била неразрешена връзка с външния свят чрез мобилен телефон.

Адвокатът на 31-годишния съизвършител е декларирал, че неговият клиент няма нищо общо с терористичните милиции и че има данни за следствие и против други лица. Защитникът на другия съизвършител е подчертал, че неговият клиент е водил само частни диалози с намиращия се в пандиза в Хартберг чеченец. Освен това не е имало никаква подготовка за идни атентати, е добавил юристът.

Австрия до момента беше пощадена от огромните терористични офанзиви, които засегнаха други европейски страни, през последните години. Сравнително огромен брой австрийски жители обаче отпътуваха за чужбина, с цел да вземат участие в групировки, означават организациите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР