Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан

...
Австрийските депутати отстраниха от власт правителството на консервативния канцлер Себастиан
Коментари Харесай

Кабинетът на Курц падна, не получи вот на доверие. Поводът за политическата криза печели място в европарламента

Австрийските депутати отстраниха от власт държавното управление на консервативния канцлер Себастиан Курц. Това стана по време на гласоподаване в Народното събрание на избор на съмнение против него, съобщи Ройтерс.
Вотът против Курц поддържаха Австрийската социалдемократическа партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата, която допреди седмица управляваше в коалиция с Курц. Заради абсурден видеозапис, разкриващ секрети сделки сред бъдещия вицеканцлер и водач на крайната десница Ханс-Кристиан Щрахе с жена, представяща се за племенница на съветски олигарх, обаче Курц постави завършек на обединението им. Така на процедура той остана отпред на държавно управление на малцинството. По конституция в този момент президентът на Австрия Александър ван дер Белен би трябвало да назначи кабинет от специалисти, който да ръководи страната до идващите избори, които се чака да са през септември.
Гласуваният през днешния ден избор на съмнение е първият сполучлив против държавен началник или държавно управление в следвоенната история на Австрия.

В същото време обаче мотивът за днешния процес - лидерът на австрийската последна десница Хайнц-Кристиан Щрахе завоюва с преференциални гласове място в Европейския парламент макар скандалния видеозапис, изработен със скрита камера и публикуван седмица преди евроизборите, който му костваше поста на вицеканцлер и предизвика управническата рецесия в страната, предадоха австийрски медии. Щрахе е събрал повече от нужните 32 000 преференциални гласа, които го " изстрелват непосредствено " в Екологичен потенциал от 42-ото място в листата на партията му, се твърди в изследване на австрийската телевизия и австрийската информационна организация АПА.
Все още не е ясно дали Щрахе има намерение да се възползва от извоюваното депутатско място в бъдещия европейски парламент 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР