Австрийската енергийна група OMV, една от най-големите вносителки на руски

...
Австрийската енергийна група OMV, една от най-големите вносителки на руски
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: OMV планира да открие сметка в рубли

Австрийската енергийна група OMV, една от най-големите вносителки на съветски газ, се готви да открие сметки в рубли в " Газпромбанк " в Швейцария. Това заяви в четвъртък " Файненшъл таймс ", цитирайки източници, осведомени с подготовката.

" Газпром " разгласи в сряда прекъсването на доставките на синьо гориво за Полша и България, защото не поискали да изпълнят настояването на Москва за заплащане в рубли. По-късно представителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че и други може ги последват.

Така останалите европейски страни бяха сложени пред сложен избор - да се подчинят на агресора или да рискуват прекъсването на кранчето в името на солидарността.

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер увери, че " OMV продължава, несъмнено, да заплаща доставките на съветски газ в евро ", откакто се появиха клюки, че държавната компания ще открие две сметки в " Газпромбанк ", с цел да съблюдава поисканата от Путин процедура.

Енергийният колос посочи в сряда, че доставките на съветски природен газ за страната не престават и няма индикации, че това скоро ще се промени. Говорител на OMV заяви пред Ройтерс, че компанията работи върху решение, което да бъде съобразено със глобите, само че отхвърли да даде повече детайлности.

В сряда стана ясно, че най-големият задграничен покупател на газ от " Газпром ", немската компания " Унипер ", договаря сега с съветската компания, с цел да продължи доставките по препоръчаната от Москва скица.

По данни на " Файненшъл таймс " италианската Eni, различен от огромните клиенти на " Газпром ", също се колебае дали да се съобрази с настояванията на Кремъл. Компанията има време до края на май да вземе решение. Тогава би трябвало да преведе идната вноска за газа, написа вестникът, цитирайки италиански публични лица.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР