Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и антиимигрантската Австрийска

...
Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и антиимигрантската Австрийска
Коментари Харесай

Кои са ключовите фигури в новия кабинет на Австрия

Австрийска национална партия (АНП) на Себастиан Курц и антиимигрантската Австрийска партия на свободата (АПС) подписаха съглашение да сформират държавно управление.

Сделката е огромна победа за европейската последна десница след поредност от избори в Западна Европа, в които тези партии пожънаха триумфи, само че не съумяха да вземат на никое място властта, отбелязва Ройтерс.

Ето главните фигури в новия кабинет:

Себастиан Курц (АНП), канцлер

Курц е назначен за държавен министър още на 23 години, по-късно става най-младият външен министър в Европа на 27 години, оглавява АНП на 30 и я води надясно в политическия набор. Един от първите критици на политиката на отворени порти на Ангела Меркел при разразяването на мигрантската рецесия през 2015 година, той вбеси Берлин, когато стана водеща мощ в затварянето на балканския маршрут към Европа. Той завоюва октомврийските парламентарни избори, като даде обещание да постави завършек на модела на политически консенсус, който поделя властта сред консерватори, социалдемократи, профсъюзи и работодателски сдружения.

Хайнц-Кристиан Щрахе (АПС), вицеканцлер

48-годишният някогашен зъботехник е най-дългогодишният партиен водач в Австрия и влиза в държавното управление за пръв път. По време на предизборната акция той упрекна Курц, че краде от концепциите на АПС, само че смекчи тона по време на съдружните договаряния, на които акцентира на общи политически цели. Щрахе желае да избави партията от неонацисткия й имидж и да я показа като типичен бранител на междинната класа. Той приканва за " нулева имиграция " и желае възбрана на политическия ислям.

Карин Кнайсъл (издигната от АПС), Министерство на външните работи

Експерт по интернационално право и Близък изток, приказва няколко езика. Не е партиен член, само че бе претендент в листите на АПС, която показва поддръжка към желанието на Израел задграничните посолства да бъдат в Ерусалим, вместо в Тел Авив, и има близки връзки с партията на съветския президент Владимир Путин. 52-годишната Кнайсъл подлага на критика политиката на отворени порти за бежанци на Меркел и назовава съглашението по миграцията сред Европейски Съюз и Турция " нелепост ". Работила е в министерството на външните работи през 90-те.

Херберт Кикъл (АПС), Министерство на вътрешните работи

Генералният секретар на АПС е възприеман за " мозъка " на партията и е народен представител през последните повече от 10 години. Започва кариерата си като създател на речите на починалия харизматичен водач на АПС Йорг Хайдер.

Марио Кунасек (АПС), Министерство на защитата

Твърдолинейният 41-годишен политик наследява правосъдно дело против " Еърбъс " по отношение на покупка на изтребители през 2003 година и скоро ще би трябвало да реши по какъв начин да модернизира въздушната защита на обичайно неутралната страна. Според правозащитната организация " SOS Митменш " Кунасек е призовал през 2016 година да се наложи комендантски час на претендентите за леговище и да се ограничи достъпът им до здравни услуги.

Хартвиг Льогер (АНП), Министерство на финансите

Льогер няма висше обучение, само че има над 30 години опит в застрахователния бранш, където от 2013 година е основен изпълнителен шеф на австрийското поделение на компанията " Уника ".

Гернот Блюмел (АНП), държавен секретар към федералния канцлер

Близък сподвижник на Курц, който познава от младежкото крило на консервативната партия, 36-годишният Блюмел е учил философия в Австрия и Франция. След няколко поста в АНП става през 2015 година началник на консерваторите във Виена, обичаен бастион на социалдемократите. Отговаря за медиите.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР