Австрия започна анулирането на двойното гражданство на установилите се в

...
Австрия започна анулирането на двойното гражданство на установилите се в
Коментари Харесай

Австрия анулира двойното гражданство на установилите се в страната турци

Австрия стартира анулирането на двойното поданство на открилите се в страната поданици на Турция, оповестява турският в. “Хюриет “. Властите ревизират статута на всички от листата на гласувалите на конституционния референдум от април предходната година в Турция и кои от тях имат и турско, и австрийско поданство. Представителят на крайната десница в Народното събрание на Горна Австрия Елмар Подгоршек разгласи, че в изборния лист са включени 4 000 подозрителни двойни жители. Срещу 50 от тях е почнало следствие, а на 6-има към този момент е отнето австрийското поданство. Двама души са протестирали пред Административния съд в провинцията, само че магистратите са отхвърлили възражението им и анулирането на австрийското им поданство е доказано.

Започната е правосъдна процедура за лишаване на австрийското поданство и на останалите турци, защото законодателството в страната не го разрешава. В Австрия живеят 18 500 емигранти от Турция и сега те са застрашени от лишаване на австрийските им паспорти и отнемане от всички права в страна, както и от изгонване, в случай че не съумеят да потвърдят, че не са турски жители, оповестява турската редакция на Би Би Си.

Цитиран е виенският юрист от турски генезис Казъм Йълмаз, съгласно който е невероятно да се потвърди неналичието на турско поданство, а и турската страна не може да издаде сходен документ, заяви Нова телевизия. Сред тези хора има и доста, които са родени в Австрия, които биха могли да получат позволение за престой. Според формалната статистика в Австрия живеят 116 000 турци, от които към 93 000 души са на 18-годишна възраст и имат правото да гласоподават.

На априлския референдум от 2017 година в Турция пред австрийските урни обаче гласоподавателите бяха 108 561 души, като 73% поддържаха концепцията на Реджеп Ердоган за поправките в конституцията. Засега към момента няма публична реакция от страна на турските управляващи за решението на Австрия да анулира двойното поданство. Новото държавно управление във Виена е изрично за окончателното преустановяване на преговорния развой за участието на Турция в Европейски Съюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР