Австрия обяви, че гони четирима руски дипломати след серия такива

...
Австрия обяви, че гони четирима руски дипломати след серия такива
Коментари Харесай

Австрия гони 4-ма руски дипломати

Австрия разгласи, че гони четирима съветски дипломати след серия такива експулсирания от други членки на Европейски Съюз поради войната в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Министерството на външните работи заяви, че лишава дипломатическия статут на 3-ма руснаци от посолството във Виена и на един в генералното консулство в Залцбург.

„ Лицата са направили дейности, несъответстващ с дипломатическия им статут и заради това са оповестени за личност нон грата “, уточни министерството в изказване.

Четиримата дипломати имат период от до 12 април да изоставен Австрия.

В понеделник външният министър на Австрия Александър Шаленберг сподели, че би желал експулсиранията на съветски дипломати първо да бъдат разисквани на равнище Европейски Съюз, с цел да има обща позиция.

Същия ден Германия и Франция оповестиха десетки съветски дипломати за нон грата, като оттогава нежеланите представители на Москва в членки на Европейски Съюз набъбнаха до над 200.

В Австрия, чието население е 9 милиона души и е хазаин на няколко интернационалните организации, има упълномощени 290 съветски дипломати. През 2018 година страната не последва образеца на други членки на Европейски Съюз, които експулсираха съветски дипломати поради отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал във Англия, наблягайки неутралитета си.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР