Австрия настоява пред Русия за прозрачност при разследването на делото

...
Австрия настоява пред Русия за прозрачност при разследването на делото
Коментари Харесай

Курц настоя пред Русия за прозрачност в разследването на дело за шпионаж

Австрия упорства пред Русия за бистрота при следствието на делото против австрийския полковник в оставка, обвинен за шпионаж в интерес на Русия, съобщи през днешния ден на изключителна конференция във Виена австрийският канцлер Себастиан Курц, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

По думите на канцлера австрийските управляващи към този момент не имат намерение да отзовават посланика си от Москва, нито да експулсират съветски дипломати от Австрия.

" Засега имаме съмнения, би трябвало да ги проверяваме и да установим, дали ще се потвърдят или не. Въз основа на информацията, с която разполагаме, или на неотдавнашните събития в Холандия можем да вземем поради, че тези съмнения ще се потвърдят. Сега настояваме пред Русия за транспарантна информация ", сподели Курц.

По думите на канцлера в австрийското външно министерство са били извикани представители на съветското посолство, тъй като съветският дипломат е отвън страната.

" Ще обсъдим по-нататъшните стъпки с нашите европейски сътрудници незабавно откакто получим точна информация. Ако съмненията се потвърдят, това нито ще е първият, нито ще е единственият случай в Европейския съюз ", означи той.

" В сходна обстановка би трябвало да се работи, без да се прибързва ", отговори Курц на въпрос дали Австрия ще предприеме ограничения против Русия.

Канцлерът благодари на австрийския министър на защитата Марио Кунасек за сполучливото съдействие с партньорските служби, които помогнаха за следствието на случая.

Австрия получи информация за австрийски полковник в оставка, обвинен за шпионаж за Русия, от спецслужба на една от страните от Европейски Съюз, заяви през днешния ден министърът на защитата на Австрия Марио Кунасек, представен от ТАСС.

" Получихме сигнал от партньорска европейска работа, че има приключване на информация. Започнахме да ревизираме информацията и идентифицирахме обвинения преди няколко седмици. Контраразузнаването свърши добра работа и съм признателен на нашите сътрудници за информацията ", уточни Кунасек по време на изключителната конференция.

Той не заяви коя е въпросната партньорска страна, само че съгласно локалния вестник " Щандарт " информацията е била получена в австрийското военно контраразузнаване от Германия.

Както по-рано бе обявено, австрийските управляващи водят следствие във връзка с 70-годишен австрийски полковник в оставка, за който се твърди, че от края на 90-те години е предавал на съветското военно разузнаване информация за мигрантската рецесия, австрийската военна авиация и артилерийските системи на страната. Срещу него е формирано наказателно дело и го заплашва двегодишна присъда, показва ТАСС.

Отношенията сред Австрия и Русия могат да се окажат под съществено напрежение, в случай че тези съмнения се потвърдят, сподели през днешния ден външната министърка на Австрия Карин Кнайсъл, представена от ТАСС.

Руското посолство в Австрия отхвърли да разяснява случая. Австрийският дипломат в Москва Йоханес Айгнер е бил извикан през днешния ден в съветското външно министерство във връзка със известията от Виена за обвинявания в шпионаж офицер от австрийската войска.

Ройтерс цитира съветския външен министър Сергей Лавров, който споделил, че е " неприятно сюрпризиран " от новината. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР