Австралийски учени описаха развитието на имунитета през четирите месеца след

...
Австралийски учени описаха развитието на имунитета през четирите месеца след
Коментари Харесай

Учени казаха как се развива имунитетът срещу Ковид

Австралийски учени описаха развиването на имунитета през четирите месеца след заразяването с COVID-19. Първите две месеца равнищата на антитела внезапно спадат. Но по-късно спадът се забавя доста. Констатациите демонстрират, че имунизациите COVID-19 в идеалния случай би трябвало да провокират по-силни реакции на антитела, в сравнение с естествената зараза. Резултатите от проучването са оповестени в списанието Nature Communications, заяви РИА Новости.

Изследователи от Университета в Мелбърн, дружно с сътрудници от Института Кърби от Университета на Нов Южен Уелс и Университета Флиндърс, учат динамичността на измененията във времето в реакцията на имунната система на индивида, изключително В и Т клетките, към скока протеин на ковид на SARS-CoV-2. Шиповият протеин, или шипният протеин, разрешава на вируса да се прикрепи към човешките кафези, да проникне в тях и да се развъди там, тъй че е значимо да се разбере по какъв начин обезвреждащите антитела ще реагират на този протеин, когато бъдат рефектирани.

В този случай функционалностите на другите типове имунни кафези са разнообразни: В-клетките разпознават непознати структури на вируса - антигени и са виновни за производството на антитела, а Т-клетките подкрепят развиването на отговора на В-клетките, контролират и насочват имунитета, а също по този начин извършват убийствени функционалности във връзка с вируса.

Авторите на изследването откриват, че през четирите месеца, през които са проследявали пациентите с COVID-19, броят на В-клетките, разпознаващи шип протеина, се е нараснал при съвсем всички от тях, без значение от тежестта на болестта.

" Това е забавно. Нашата работа и други скорошни изследвания демонстрират, че В-клетките не престават да се натрупват и евентуално да се развиват с течение на времето ", сподели ръководителят на проучването доктор Дженифър Джуно, старши помощник в Института по инфекции и проучвания, в известие за пресата от университета на Мелбърн.

Това би трябвало да е потребно за отбрана, защото при положение на реинфекция тези " кафези на паметта " би трябвало да бъдат задействани още веднъж.

Авторите означават, че към момента не е известно какъв брой антитела са нужни за отбрана против повторна зараза, било то ваксина или натурален вирус, и какъв брой дълго тази отбрана ще остане ефикасна. Резултатите от неотдавна приключени изследвания във фаза 3 на редица ваксини демонстрират, че имунната отбрана, предоставена от имунизациите, наподобява е по-силна от тази, която се появява след естествена зараза.

" Данните от водещи ваксини демонстрират, че те създават най-малко два пъти повече антитела от естествените инфекции и това е доста обнадеждаващо ", споделя доктор Джуно. " Въпреки че към момента не знаем какъв брой антитела в действителност са нужни за отбрана. Освен това, остава да се види дали тези В-клетки с памет могат да оказват помощ на имунната система да разпознае и отбрани против новите разновидности на вируса SARS-CoV-2, които се появяват сега. ", добави ученият.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР