Австралийската журналистка Чен Лей, която по обвинения в предаване на

...
Австралийската журналистка Чен Лей, която по обвинения в предаване на
Коментари Харесай

Китай пусна на свобода австралийската журналистка Чен Лей

Австралийската журналистка Чен Лей, която по обвинявания в предаване на държавни секрети беше освободена и се завърна вкъщи през днешния ден. Това разгласи австралийският министър председател Антъни Албанезе , оповестява " Ройтерс ".

Преди задържането ѝ през август 2020 година 48-годишната журналистка е работила като водеща за китайската държавна телевизия. Тя беше упрекната за хипотетично шерване на държавни секрети с друга страна.

Чен Лей дойде в Мелбърн и се събра още веднъж с двете си деца и фамилията си , описа Албанезе по време на конференция. Освобождаването ѝ дойде след приключването на правосъдните процеси против нея в Китай, добави той. Журналистката изрече благодарността си към Австралия по обществените медии.

Министерството на държавната сигурност на Китай за първи път даде детайлности за обвиняванията против Чен Лей, като съобщи, че тя се е признала за отговорна по обвинявания за нелегално изпращане на държавни секрети в чужбина, свързани с работата ѝ за държавна медия. Тя беше депортирана, откакто излежа присъдата си от две години и 11 месеца.

На австралийските дипломати беше отхвърлен достъп до нейния развой. Самата тя в никакъв случай не е коментирал обществено случая.
 Австралия разкритукува Хонконг за преследването на деятели
Австралия разкритукува Хонконг за преследването на деятели

Премиерът Антъни Албанезе изрече отчаяние от хонконгските управляващи

Албанезе сподели, че чака да посети Китай тази година за да усъвършенства връзките с най-големия търговски сътрудник на Австралия. Имаше публичен напън върху Албанезе да обезпечи освобождението на журналистката преди публично посещаване.  По-рано Албанезе разгласи, че е повдигнал случая на Чен Лей пред китайския президент Си Дзинпин.

Според анализатори стартирането ѝ е пробив, само че разликите остават. " Това е един от по-конкретните признаци, че Китай е спрял да санкционира Австралия за мнения и политически ограничения, против които Пекин възразява ", сподели Райън Нилам, анализатор в мозъчния концерн Lowy Institute.

" Така че наподобява, че има действителен прогрес... Но това не трансформира изцяло общите структурни компликации, които са налице. "

Албанезе разгласи още, че Австралия " продължава да се застъпва " за различен арестуван австралийски публицист, Янг Хенджун . Няма признаци, че Янг ще бъде освободен и ситуацията му остава тъмно, разяснява негов непосредствен другар пред кореспонденти. Присъдата в процеса против него за национална сигурност беше неведнъж отлагана.
 Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година
Австралийски министър председател посещава Китай за първи път от 2016 година

Двете страни реализираха прогрес във връщането към " безпрепятствена търговия "

Според юриста Дейвид Джан присъдата на Чен Лей в пандиза е била относително лека за обвиняването в издаване на държавни секрети.

Джеймс Лорънссън, шеф на Института за австралийско-китайски връзки към Технологичния университет в Сидни, счита, че Пекин изпраща " явен сигнал " със известието, че желае визитата на Албанезе в Китай да бъде сполучливо.

" Когато държавното управление на Албанезе пристигна на власт, проблемите бяха на три места - липса на върховен политически разговор, разстройства в търговията и арестуваните австралийци. Сега имаме прогрес във всички области ", сподели той.

Посланикът на Китай в Австралия съобщи, че е належащо да се резервира инерцията на непоклатимост и възстановяване на връзките и добави, че Китай гледа на Австралия като на другар и Австралия няма причина да гледа на Китай като на опасност.

Китай и преди е задържал непознати жители по обвинявания, свързани с националната сигурност, като по-късно ги е освободил без доста пояснения.

Те включват двама канадци, които бяха арестувани повече от три години по обвинявания в шпионаж, които бяха освободени през септември 2021 година, часове откакто изпълнителният шеф на Huawei Technologies Мън Уанджоу реализира договорка с американските прокурори за преустановяване на дело против нея за банкова машинация.
 Хонконг: 8-те деятели, които в този момент живеят на Запад, „ ще бъдат преследвани до живот “
Хонконг: 8-те деятели, които в този момент живеят на Запад, „ ще бъдат преследвани до живот “

Насърчават всеки който даде информация водеща до техният арест да получи награди.

Министерството на държавната сигурност разгласи, че Чен Лей " непринудено се е признала за отговорна и е приела наказването ".

Според него " през май 2020 година Чен Лей беше потърсена от човек от задгранична организация и в нарушаване на клаузата за дискретност, подписана с нейния шеф, нелегално даде държавни секрети, получени по време на нейната работа, на задграничната организация, като употребява за задачата мобилния си телефон ".

Съдебните управляващи разгледаха делото по закон и изцяло подсигуряваха нейните права, твърди министерството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР