Австралия разпореди днес да започне разследване по повод прилаганите методи

...
Австралия разпореди днес да започне разследване по повод прилаганите методи
Коментари Харесай

Австралия започва разследване на борбата с екстремисткото насилие и крайнодясната заплаха

Австралия разпореди през днешния ден да стартира следствие във връзка прилаганите способи за битка с екстремисткото принуждение. Това стана след напън върху държавното управление, целящ властта да се снабди с по-ефикасни средства за опълчване против растящата крайнодясна опасност, съобщи Агенция Франс Прес.

Влиятелната парламентарна комисия по разузнаването и сигурността заяви, че е решила да изследва подема на радикалните придвижвания и опасността за австралийците от тяхна страна.

До момента вътрешният министър Питър Дътън възпрепятстваше тази комисия да се концентрира само върху новата терористична опасност, идваща от крайнодесните. Той ѝ нареждаше да разшири полето си на активност, като обгръща и ислямистките групировки, разяснява Агенция Франс Прес.

Новината идва, ден откакто завърши следствие на миналагодишните набези против джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, когато 51 мюсюлмани бяха убити от австралийски нарушител, поддържащ тезата за предимство на бялата раса. В отчета на проверяващите бе очебийно по-специално, че разузнаванията "неуместно " са фокусирали вниманието си върху радикалния ислямизъм, пренебрегвайки терористичната опасност от страна на десните екстремисти.

Кристина Кинили, говорителка на опозицията по вътрешните австралийски въпроси, упражнила напън за да стартира това следствие, съобщи, че Канбера към този момент разполага с "пълен комплект от антитерористични средства ", с цел да отвърне на опасността от страна на радикалния ислямизъм. Необходим е обаче разбор, "за да се откри дали те са пригодени за опълчване на опасността, каквато е десният екстремизъм ", сподели тя. През последните години опасността от страна на крайната десница нараства от ден на ден в Австралия.

През септември високопоставени разузнавачи обявиха, че битката с бели расисти съставлява 40 на 100 от цялата им активност против към 15 на 100 през 2016 година

Днес полицията арестува 18-годишен австралиец, проучвал методите за изработка на бомби и за набиране на "неонацистки, антисемитски материали и такива за превъзходството на бялата раса " в интернет. Очаква се той да бъде упрекнат в подстрекаване към принуждение и прослава на тероризма, прибавя организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР