Австралия ще изпрати повече полиция на Соломоновите острови, удължи мисията

...
Австралия обяви планове да изпрати допълнителна полиция на Соломоновите острови,
Коментари Харесай

Австралия обяви планове да изпрати допълнителна полиция на Соломоновите острови, за да повиши сигурността за Тихоокеанските игри през ноември, като ги задържи там до юни, за да помогне с общите избори .

Разширеното присъствие на австралийската полиция, обявено в неделя, идва, след като Соломоновите острови подобриха връзките си с Китай, включително чрез подписване на полицейско споразумение през юли.

Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати са загрижени, че китайската полиция може да наруши дългогодишното споразумение за сигурност, което Канбера има с нацията от тихоокеанските острови.

Соломоновите острови заявиха в петък, че са поканили Австралия да удължи полицейското присъствие, което първоначално трябваше да приключи през декември.

Австралийското министерство на външните работи и търговията се съгласи с удължаването в изявление, което описва Канбера като „основен партньор по сигурността“ на нацията от тихоокеанските острови.

„По искане на правителството на Соломоновите острови, Австралия удължи приноса си към Соломоновите международни сили за подпомагане (SIAF) до юни 2024 г., за да подпомогне сигурността на националните общи избори“, се казва в изявлението.

Добавя се, че австралийската полиция ще работи заедно с служители от Фиджи, Нова Зеландия и Папуа Нова Гвинея.

Австралийският полицейски контингент пристигна на Соломоновите острови през декември 2021 г., за да потуши антиправителствени бунтове, докато обучители на китайската полиция пристигнаха тази година, за да се подготвят за игрите.

Повече от 5000 спортисти от две дузини нации се очаква да присъстват на игрите, за които Китай е дарил и построил стадиони и други места.

Китай увеличи финансирането си за инфраструктура, след като министър-председателят Манасе Согаваре смени дипломатическото признаване от Тайван на Пекин през 2019 г.

Миналата година Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност с Китай, предизвиквайки безпокойство в Канбера и Вашингтон относно военноморските амбиции на Пекин.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР