Австралия и Папуа Нова Гвинея се споразумяха да завършат преговорите

...
Австралия и Папуа Нова Гвинея се споразумяха да завършат преговорите
Коментари Харесай

Австралия и Папуа Нова Гвинея се договориха до юни да сключат двустранно споразумение в областта на сигурността


Австралия и Папуа Нова Гвинея се споразумяха да завършат договарянията си за подписване на съглашение в региона на сигурността до края на април с вяра до юни то да бъде подписано. Това стана на среща на водачите на двете страни в столицата на Папуа Нова Гвинея - Порт Морсби, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Предложеният контракт в региона на сигурността, по който и двете страни се ангажираха да приключат договарянията до 30 април, ще включва защитата, като наред с въпросите за изменението на климата и киберсигурността се дискутират също образованието на войските и организирането на общи интервенции.

Броени часове откакто стана първият задграничен водач, приказвал в Народното събрание на Папуа Нова Гвинея, австралийският министър председател Антъни Албанезе (на основната снимка) съобщи, че икономическите ползи и тези в региона на сигурността на тихоокеанските съседи " са неделими ".

" Икономическото ни съдействие и това в региона на сигурността са в интерес и на двете страни ", съобщи Албенезе и на конференция, на която изрази вяра, че двустранното съглашение ще бъде подписано до юни. " Нашите ползи са неделими. Не може да има по-сигурна Папуа Нова Гвинея без по-сигурна Австралия и противоположното ", добави той.

Австралийският министър на защитата Ричард Марлс съобщи през октомври, че Канбера желае да подписа пакт, съгласно който военноморските, военновъздушните и армейските чиновници от всяка от двете страни ще работят по-често дружно, напомня организацията.

Съединените щати и техните съдружници, включително и Австралия, се стремят да противодействат на възходящото въздействие на Пекин в стратегически значимия район, откакто през април Китай подписа съглашение в региона на сигурността със Соломоновите острови, отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе съобщи, че препоръчаното съглашение ще усъвършенства връзките с Австралия (която той назова " безконечен другар " ), без да заплашва двустранните връзки на Папуа Нова Гвинея с други страни. " Така че, без да вършим взаимни отстъпки с особеностите на личните ни двустранни връзки с други страни, общите ни ползи ще бъдат включени в тези съглашения за сигурността ", съобщи Марапе.



Джеймс Марапе

Австралия остава най-големият донор на Папуа Нова Гвинея, която в миналото е управлявала като колония. Изправена пред възходящата поддръжка и въздействие на Китай в района, Канбера се стреми да укрепи връзките със северната си съседка. Лидерите на двете страни се срещнаха неведнъж, откакто Албанезе завоюва изборите през май предходната година.

Двамата водачи се споразумяха да облекчат визовия режим за хилядите служащи, пътуващи сред двете страни, а Албанезе разгласи нова скица за краткотрайни визи с право на работа, която ще влезе в действие през юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР