Австралия и Папуа Нова Гвинея подписаха голямо споразумение за сигурност,

...
Австралия и Папуа Нова Гвинея подписаха голямо споразумение за сигурност,
Коментари Харесай

Австралия подписва голяма сделка за сигурност с Папуа Нова Гвинея

Австралия и Папуа Нова Гвинея подписаха огромно съглашение за сигурност, което ще сложи австралийската полиция в тихоокеанската страна.

Говорейки пред кореспонденти дружно с премиера на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе в Канбера в четвъртък, австралийският министър председател Антъни Албанезе характеризира договорката като „ значимо и историческо “ съглашение сред две страни с към този момент близки връзки.

„ Това ще улесни Австралия да помогне на PNG да отговори на потребностите си от вътрешна сигурност, а Австралия и Папуа Нова Гвинея да поддържат взаимно сигурността и стабилността на района “, сподели Албанезе.

Новата договорка затвърждава ролята на Австралия в полицията, правосъдната система и защитата на Папуа Нова Гвинея. Австралия даде обещание 200 милиона австралийски $ (130 милиона долара) в поддръжка на самодейностите, в това число център за образование на новобранци в полицията.

Въпреки че договорката не попречва Папуа Нова Гвинея да подписва пактове с други народи, двете страни се съгласиха да се съветват между тях по отношение на заканите за сигурността.

Марапе сподели, че правосъдната система, публичните услуги и границите на Папуа Нова Гвинея са открити от Австралия преди страната да стане самостоятелна нация преди 48 години.

„ Винаги сте ни подкрепяли. Това, което се случва на север от вашите граници, има бездънен, бездънен споделен резултат, изгода и последици върху нашия район “, сподели Марапе.

Той сподели пред кореспонденти, че съглашението с Австралия демонстрира, че те са „ приятелски и сестрински народи “, само че добави, че страната му няма да избира страна, защото има външна политика на „ другари на всички “.

Сделката идва вследствие на съглашение за сигурност на Съединени американски щати с Папуа Нова Гвинея, подписано през май, което включва усъвършенствания на локалните военни бази.

През 2022 година Китай и Соломоновите острови шокираха Съединени американски щати и техните съдружници, като оповестиха двустранен пакт за сигурност, доказан в Пекин през юли. Сделката сред Хониара и Пекин породи страхове за опцията за китайска военна база в западната част на Тихия океан и провокира дипломатически напън от страна на Австралия в Тихия океан.

Запитан за Китай на конференцията в Канбера, Марапе сподели, че връзките на Папуа Нова Гвинея със Съединени американски щати и Австралия не идват за „ за сметка на нашите връзки другаде “.

Ройтерс способства с репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР