Австралия, Филипините провеждат военни учения, планират патрули в Южнокитайско море

...
Австралия има интерес към сигурността в Южнокитайско море и ще
Коментари Харесай

Австралия има интерес към сигурността в Южнокитайско море и ще работи в по-тясно сътрудничество с Филипините за съвместни патрули в спорните води, заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза.

Марлс направи изявлението в петък, докато наблюдаваше около 2000 военнослужещи от австралийската и филипинската отбрана, както и морските пехотинци на Съединените щати, които участваха в учения за десантиране и въздушно нападение като част от съвместни учения, на които присъства и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши.

Съвместните учения идват на фона на подновеното напрежение между Манила и Пекин в Южнокитайско море и включват войски, пристигащи с десантни машини-амфибии, с парашут и на борда на американския самолет Osprey, за да щурмуват плаж.

Два усъвършенствани австралийски изтребители F-35 осигуриха непосредствена въздушна подкрепа, а австралийски военни кораби осигуриха околните води.

Ученията по въздух, море и земя, първото широкомащабно съвместно учение между Австралия и Филипините, симулираха превземането на контролиран от врага остров.

Президентът Маркос каза пред репортери, че Филипините искат по-тесни работни отношения с армията на регионалните съседи.

„Това е важен аспект от това как се подготвяме за евентуални събития, като се има предвид, че имаше толкова много събития, които свидетелстват за нестабилността на региона“, каза той на пресконференция след ученията.

Марлс каза след ученията, че първите съвместни патрули на Южнокитайско море от австралийските и филипинските военноморски сили „ще се случат скоро“.

Той също така повтори подкрепата си за решение от 2016 г. на арбитражен съд в Хага съгласно Конвенцията на ООН по морско право, което до голяма степен обезсили претенциите на Китай за почти цялото Южнокитайско море и потвърди контрола на Филипините върху ресурсите в изключителна икономическа зона от 200 морски мили (еквивалентно на около 370 км).


Китай отказа да участва в арбитража и продължава да се противопоставя на решението, като поддържа претенциите си за по-голямата част от морето.

„Много щети могат да бъдат нанесени на Австралия, преди всеки потенциален противник да стъпи на нашите брегове и поддържането на основания на правила ред в Югоизточна Азия, поддържането на колективната сигурност на Югоизточна Азия е от основно значение за поддържането на националната сигурност на нашата страна“, каза Марлс в интервю по-рано в петък.

САЩ, Австралия и Филипините са сред най-гласните критици на все по-агресивните и конфронтационни действия на Китай в спорните води, но филипинските военни казаха, че Пекин не е предвидената цел на бойните учения в петък.

При последните избухвания между Филипините и Китай в спорните води, кораб на китайската брегова охрана използва водно оръдие на 5 август, за да се опита да блокира филипински снабдителен канал при Second Thomas Shoal, където са разположени филипински войски.


Австралия и САЩ изразиха подкрепа за Филипините и изразиха силна загриженост относно действията на корабите на китайската брегова охрана.

Вашингтон поднови предупреждението, че е длъжен да защитава Филипините, своя най-стар договорен съюзник в Азия, ако филипинските сили, кораби и самолети бъдат атакувани, включително в Южнокитайско море.

Два филипински кораба за доставки успяха да преминат китайската блокада във вторник в напрегната конфронтация, на която станаха свидетели журналисти.

Китай предупреди САЩ да не се намесват в това, което според тях е чисто азиатски спор.

Филипините, Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван имат претенции към определени райони на Южнокитайско море.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР