Авиокомпанията Бритиш еъруейс (British Airways) е застрашена от глоба в

...
Авиокомпанията Бритиш еъруейс (British Airways) е застрашена от глоба в
Коментари Харесай

"Бритиш еъруейз" ще плати над 200 млн. евро за откраднати лични данни

Авиокомпанията " Бритиш еъруейс " (British Airways) е застрашена от санкция в размер на 204 млн. евро поради откраднати данни на половин милион нейни клиенти. Британската комисия за отбрана на персоналните данни е предложила санкцията да бъде в размер 183.4 млн. английски лири, или 1.5% от оборота за 2017 година Това е първата санкция, налагана на Острова по силата на европейския правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който разрешава на регулаторите да дефинират санкции до 4% от световния оборот на нарушителите, и най-високата обществена финансова глоба, определяна от английската работа.

Хакерската офанзива, поради която е глобена самолетната компания, пренасочи трафика от уеб страницата на превозвача към подправена страница, от която са откраднати данни за резервациите и банковите карти на клиентите, както и имена, адреси и потребителските им имена към уеб страницата. Това се случи на 6 септември, а засегнатите консуматори са употребили уеб страницата на самолетната компания и на мобилното й приложение в интервала от 21 август до 5 септември 2018 година

" Бритиш Еъруейз " сама призна за пробива тогава и се ангажира да обезщети финансово засегнатите си клиенти. Акциите на компанията - майка на " Бритиш еъруейз " - Ай Ей Джи (IAG), поевтиняха с 2.76% в деня, когато бе обявено за хакерската офанзива.

Авиокомпанията е " сюрпризирана и разочарована " от решението на регулатора, разяснява Алекс Круз, ръководител и изпълнителен шеф на  " Бритиш еъруейз ". Изпълнителният шеф на компанията майка Ай Ей Джи (IAG) Уили Уолш пък разгласи, че  " Бритиш еъруейз " ще апелира наказването.

Междувременно през днешния ден се чака Европейският съд в Люксембург да стартира слушания по дело, заведено в Ирландия от австрийския деятел за отбрана на персоналните данни Макс Шремс. Той подаде иск против Facebook по отношение на прехвърлянето на персоналните данни на европейски консуматори на обществената мрежа в Съединени американски щати. Според ирландски съд има учредения да се счита, че американското право не пази персоналните данни на жителите на Европейски Съюз съгласно разпоредбите на Европейски Съюз – а това е условие, с цел да бъде позволен прехвърлянето на данни в трета страна. Ирландската институция препрати делото в Съда в Люксембург, който би трябвало да реши дали съглашението със Съединени американски щати за отбрана на персоналните данни " Щит на неприкосновеността " подсигурява изцяло спазването на европейските регулаторни ограничения. Очаква се съдът да се произнесе дефинитивно следващата година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР